Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, dobrze pierogi się skleja, nie lepi się do rąk, stolnicy lub wałka. Po ugotowaniu pierogi są smaczne, nie są twarde i nie sklejają się zbyt szybko. Polecam ten przepis !
miska, stolnica, wałek do ciasta, łyżka, sitko, waga kuchenna, szklanka
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 517
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 292
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9788
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1146
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4507
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 517
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 292
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9788
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1146
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4507
Składniki
Mąkę przesiej do większej miski przez sitko. Dodaj sól, żółtka, roztopione masło, wymieszaj drewnianą łyżką . Na końcu wlej gorącą wodę , całość dokładnie wymieszaj najpierw łyżką , a następnie zagnieć ciasto ręką na jednolitą konsystencję .
Ciasto owiń w folię i odstaw na 10-15 minut. Następnie podziel ciasto na dwie części. Jedną część zawiń w folię , a drugą rozwałkuj na stolicy podsypując od czasu do czasu niewielką ilością mąki. Rozwałkuj tak jak zwykle wałkujesz ciasto na pierogi.
Do wody w której gotować będziemy pierogi warto dodać trochę oleju, w ten sposób ograniczymy sklejanie się pierogów po ugotowaniu do minimum.
Życzę smacznego !