Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki zapiekane z kurczakiem należą do tych dań, za którymi będzie tęsknić cała twoja rodzina. Idealne połączenie mięsa drobiowego, pieczarek i szpinaku z lekko słonym boczkiem to poezja smaku!
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1083
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4864
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 3401
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1083
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4864
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 3401
Składniki
Masło rozpuść i ostudź.
W misce rozbełtaj jajko z mlekiem. Dodaj mąkę, cukier i sól, a następnie wymieszaj. Na koniec wlej masło i całość zmiksuj na jednolitą masę.
Ciasto naleśnikowe odstaw na 30 minut, a następnie nalewaj po chochelce na rozgrzaną patelnię do naleśników. Smaż naleśniki na złoto z każdej strony, przez ok. 1-2 minuty.
Gotowe placki odkładaj warstwowo na talerz.
Przygotuj farsz. Na dużej patelni rozpuść masło. Dodaj posiekaną drobno cebulę oraz czosnek. Po 2 minutach dodaj pokrojony drobno boczek i smaż całość do ładnego przyrumienienia.
Na osobnej patelni podsmaż kurczaka i przenieś go na patelnię z cebulą oraz boczkiem. Następnie podsmaż drobno pokrojone pieczarki oraz posiekany tymianek, aż odparuje cały płyn. Połącz ze sobą wszystkie składniki farszu, razem z liśćmi szpinaku.
Złóż naleśniki. Na środek każdego placka nakładaj po sporej łyżce nadzienia i zwiń je podobnie jak krokiety – najpierw boki do środka, a następnie całość w ciasny rulon.
Układaj naleśniki ciasno w naczyniu żaroodpornym lub na patelni przeznaczonej do piekarnika. Wstaw całość do pieca nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 15-20 minut, do ładnego zrumienienia.
Naleśniki zapiekane z kurczakiem podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.