Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w piekarniku

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w piekarniku

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 803

Dodano:

Odsłon: 4170

Naleśniki chodziły już za mną od jakiegoś czasu, ale jakoś nie było nam po drodze się spotkać. W końcu się udało i na obiedzie pojawiły się naleśniki z mąki ryżowej ze szpinakiem, serem feta i pleśniowym, z dużą ilością czosnku, zapiekane w sosie śmietanowo-serowym... pierwszy raz robiłam naleśniki w takiej formie i powiem szczerze, że to będzie moja ulubiona wersja, bo wyszły przepyszne :-) Poniżej przepis na 4 duże naleśniki.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki (u mnie ryżowa, może być pszenna)
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła (roztopić)
  • Farsz:
  • 450 g mrożonego szpinaku (może być też świeży)
  • 4 ząbki czosnku
  • 60 g sera pleśniowego
  • 60 g sera feta
  • sól i pieprz do smaku
  • trochę masła klarowanego do smażenia
  • Sos:
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 ząbki czosnku (przecisnąć)
  • 100 g żółtego sera (zetrzeć)
  • pół małego pęczka koperku (posiekać)
  • sól i pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w piekarniku

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Wszystkie składniki n ciasto naleśnikowe wymieszać w misce trzepaczką i zostawić na ok. 15 minut.

  2. Farsz:
    Szpinak rozmrozić, przełożyć na patelnię z masłem. Poddusić, doprawić przeciśniętym czosnkiem, serami, solą i pieprzem.

  3. Sos:
    Wszystkie składniki wymieszać w misce.

  4. Usmażyć na dużej patelni (28 cm) 4 naleśniki i każdy przełożyć na odwrócony talerz. Farsz rozsmarować na całej powierzchni naleśnika i zwinąć w rulon. Naleśniki przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Na koniec polać sosem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni góra-dół na ok. 20 minut do zrumienienia. 


    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń