Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uważam, że najlepszy pomysł na mielone mięso to klops! Klops nadziewany młodymi szparagami, cukinią i suszonymi pomidorami. Wiosenny klops! Podany z ziemniakami i sosem np. koperkowym - pycha!
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1108
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1108
Składniki
Na łyżce masła zeszklij pokrojoną w piórka cebulę. Dodaj grubo posiekany czosnek i smaż jeszcze chwilę. Przestudź. Bułkę namocz w wodzie (może być w mleku). Mięso, dobrze odciśniętą bułkę i podsmażoną cebulę zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj jajko i dokładnie wyrób. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką, możesz dodać pikantne zioła włoskie. Całość powinna być dosyć pikantna.
Rozłóż na blacie kawałek pergaminu i natłuść go lekko olejem. Rozsmaruj na nim mielone mięso w regularny prostokąt, na grubość ok. 1,5 - 2 cm. Rozłóż na nim szparagi (obetnij zdrewniałe końce i, jeżeli nie są bardzo młode - obierz), pokrojoną w słupki cukinię i pokrojone w kawałki pomidory. Zawiń całość w roladę, zawiń w natłuszczony papier i włóż na godzinkę do lodówki.
Wyjmij mięso z lodówki, rozpakuj i włóż do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy keksowej. Włącz piekarnik (góra - dół, 200 stopni). Kiedy piekarnik będzie dobrze nagrzany, posmaruj mięso z góry odrobiną oliwy i posyp delikatnie tartą bułką.
Piecz ok. 35 - 45 minut, w zależności od wielkości porcji. Wyjmij i wystudź lekko w formie. Podawaj na ciepło lub na zimno, z dowolnym sosem i dodatkami, lub tylko z pieczywem.
Klops podany z sosem koperkowym, ziemniakami i mizerią.