Dania główne Przepis na:
Nóżki kurczaka w marynacie BBQ i krokiety z ziemniaków i parmezanu

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 323
Dodano: 17.10.2016
Odsłon: 3518
Składniki
- 5 nóżek kurczaka
- 10 łyżek sosu BBQ
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
- 4 ziemniaki (300 g)
- 1 żółtko
- 50 g tartego parmezanu (5 łyżek)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki posiekanej natki
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz do smaku
1-2 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Mięso myjemy, osuszamy i marynujemy w sosie BBQ, oleju i przyprawach, odstawiamy.
-
Ziemniaki gotujemy w posolonym wrzątku do miękkości. Po ugotowaniu przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy starty parmezan, posiekaną natkę, żółtko, sól i pieprz do smaku. Całość zagniatamy do uzyskania zwartej konsystencji. Z uzyskanego ciasta musimy swobodnie lepić krokieciki. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne, możemy delikatnie podsypać je mąką.
-
Bułkę tartą mieszamy z olejem. Uformowane krokiety obtaczamy w powstałej panierce i odkładamy je na deskę.
-
Urządzenie Philips Airfryer rozgrzewamy do 200 stopni.
W koszyku urządzenia układamy zamarynowane nóżki kurczaka i pieczemy je ok. 20 minut.
-
Mięso przekładamy na ciepły talerz i przykrywamy folią, a w tym czasie w Airfryerze smażymy krokiety – ok. 4-6 minut do uzyskania złotej panierki.
Komentarze do przepisu (0)