Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Omlet z oliwkami to lekka i pełna śródziemnomorskiego charakteru propozycja na śniadanie lub lekki lunch. Jajka, soczyste pomidory i zielone oliwki tworzą idealne połączenie – aromatyczne, a równocześnie świeże i niezbyt ciężkie. Dodatek delikatnej sałaty lub ziół dopełnia danie, podkreślając jego prostotę i jakość składników. Ten omlet można przygotować w kilka chwil!
Lubicie flaki czy raczej ich nienawidzicie? Mam dziś dla was propozycję myślę...
Odsłon: 306
Lubicie flaki czy raczej ich nienawidzicie? Mam dziś dla was propozycję myślę...
Odsłon: 306
Składniki
Rozbij jajka do miski, wbij szczyptę soli i pieprzu, dodaj mleko. Ubij widelcem lub trzepaczką do uzyskania jednolitej, lekko spienionej masy. Dodaj pokrojonego pomidora, oliwki i połowę siekanych ziół; delikatnie wymieszaj.
Na średnim ogniu rozgrzej oliwę na nieprzywierającej patelni. Wlej masę jajeczną i odczekaj kilkanaście sekund, aż zacznie się ścinać przy brzegach. Zmniejsz ogień i delikatnie unieś brzegi, pozwalając surowej masie spłynąć pod spód. Gdy wierzch omletu będzie prawie ścięty, ale lekko wilgotny, możesz przykryć patelnię pokrywką, co przyspieszy dosmażenie i zachowa puszystość.
Gdy jajka się zetną, delikatnie złóż omlet na pół lub zostaw płasko. Przełóż na talerz i posyp resztą świeżych ziół.