Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Omlet z oliwkami to lekka i pełna śródziemnomorskiego charakteru propozycja na śniadanie lub lekki lunch. Jajka, soczyste pomidory i zielone oliwki tworzą idealne połączenie – aromatyczne, a równocześnie świeże i niezbyt ciężkie. Dodatek delikatnej sałaty lub ziół dopełnia danie, podkreślając jego prostotę i jakość składników. Ten omlet można przygotować w kilka chwil!
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 4136
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 602
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17292
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3198
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 180
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 4136
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 602
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17292
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3198
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 180
Składniki
Rozbij jajka do miski, wbij szczyptę soli i pieprzu, dodaj mleko. Ubij widelcem lub trzepaczką do uzyskania jednolitej, lekko spienionej masy. Dodaj pokrojonego pomidora, oliwki i połowę siekanych ziół; delikatnie wymieszaj.
Na średnim ogniu rozgrzej oliwę na nieprzywierającej patelni. Wlej masę jajeczną i odczekaj kilkanaście sekund, aż zacznie się ścinać przy brzegach. Zmniejsz ogień i delikatnie unieś brzegi, pozwalając surowej masie spłynąć pod spód. Gdy wierzch omletu będzie prawie ścięty, ale lekko wilgotny, możesz przykryć patelnię pokrywką, co przyspieszy dosmażenie i zachowa puszystość.
Gdy jajka się zetną, delikatnie złóż omlet na pół lub zostaw płasko. Przełóż na talerz i posyp resztą świeżych ziół.