Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Panierowane filety w sosie pieczarkowym to smaczne danie, które łączy w sobie chrupiące filety, delikatnie obtoczone w bułce tartej, z kremowym i aromatycznym sosem pieczarkowym
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 31
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 103
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 31
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 103
Składniki
1. Mięso kroisz w plastry i delikatnie rozbijasz. 2. W miseczce mieszasz sos Sriracha, musztardę, sól, pieprz, czosnek, tworząc marynatę. Każdy kawałek mięsa smarujesz tą marynatą i odstawiasz na dwie godziny do lodówki.
3. Po tym czasie kotlety panierujesz: najpierw w bułce tartej, następnie w roztrzepanych jajkach i znowu w bułce tartej. 4. Smażysz kotlety na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż staną się złociste i chrupiące.
5. Cebulę i czosnek obierasz i podsmażasz na rozpuszczonym maśle z dodatkiem oleju. 6. Do podsmażonych warzyw dodajesz pokrojone w plasterki pieczarki i smażysz przez około 5 minut. Doprawiasz solą, pieprzem i dodajesz kostkę rosołową. 7. Sos zagęszczasz śmietaną rozrobioną z mąką, wlewając ją stopniowo do grzybów i gotując aż sos zgęstnieje. 8. Na koniec dodajesz posiekany koperek.
9. Kotlety podajesz z sosem pieczarkowym. 10. Smacznego!