Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasticcio to rodzaj pikantnych, włoskich ciast, które faszeruje się mięsem lub rybami. W Grecji popularną odmianą tej potrawy była ta na bazie ciasta filo, jajek i wątróbki. Jednak na początku XX wieku grecki kucharz wykształcony we Francji postanowił zmienić zupełnie składniki i stworzył zapiekane danie z makaronu, mielonego mięsa i sosu beszamelowego.
Naczynie żaroodporne, patelnia, rondelek, trzepaczka
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 528
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 1907
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 140
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 210
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 528
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 1907
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 140
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 210
Składniki
Przyrządzanie pasticcio trzeba rozpocząć od przygotowania warzywa. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój na drobną kostkę, czosnek na cieńsze plasterki. Przygotuj głębszą patelnię i wlej trochę oliwy z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć warzywa i smaż do zeszklenia.
Na patelnię wrzuć mięso mielone, przemieszaj. Po 5 minutach smażenia dodaj pomidory z puszki. Wymieszaj i dolej wino. Smaż, aż alkohol całkowicie wyparuje. W międzyczasie ugotuj makaron według wskazówek producenta. Powinien być al dente (na pół twardo).
Mięsny farsz dopraw solą, pieprzem, cynamonem i tymiankiem (według własnych preferencji, ale nie przesadź z cynamonem). Wymieszaj, patelnię zakryj i trzymaj na ogniu jeszcze ok. 15-20 minut.
Na ok. 10 minut przed końcem smażenia farszu mięsnego zabierz się za zrobienie sosu beszamelowego. W rondelku roztop masło. Wsyp mąkę i cały czas mieszaj (najlepiej trzepaczką lub drewnianą łyżką). Porcjami wlewaj mleko, ciągle mieszając, aby nie powstawały grudki. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Na końcu dosyp jeszcze starty ser i mieszaj, aż sos zgęstnieje.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem (boki i spód). Wyłóż połowę makaronu i posyp połową startego sera żółtego. Następnie połóż cały farsz mięsny, posyp resztą sera żółtego i przykryj warstwą pozostałego makaronu. Z wierzchu przykryj sosem beszamelowym.
Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza (w trybie góra-dół). Piecz ok. 40 minut, aż dopóki beszamel ładnie się nie zarumieni. Podawaj od razu (pasticcio na drugi dzień też będzie smaczne).