Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, szybkie, smaczne - istota włoskiej kuchni. Jak najmniej składników, dobry makaron, dużo oliwy. W tym przypadku użyłem dwóch rodzajów makaronów - razowego i zwykłego. Do tego czosnek i pomidory - cóż bardziej zdrowego?
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 84
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 190
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 84
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 190
Składniki
Rozmrożone krewetki wymieszaj z posiekanym drobno ząbkiem czosnku i sokiem z połowy cytryny. Odstaw na ok. pół godziny.
Użyłem małego elektrycznego grilla, ale można to zrobić w piekarniku. Pomidory przekrój na połówki, rozłóż na rozgrzanym, cienko posmarowanym oliwą grillu. Dołóż plasterki cytryny i smaż, aż się dobrze przypieką.
Pozostały czosnek obierz, zgnieć i wrzuć razem z peperoncino na gorącą oliwę. Mocno zrumień i wyrzuć. Makaron ugotuj "al dente" wg przepisu na opakowaniu.
Na tej samej patelni podsmaż krewetki - około 3 minut, aż będą jędrne i mocno różowe. Wrzuć na patelnię odcedzony, ugotowany makaron i dobrze wymieszaj.
Wyłóż na talerze grillowane pomidorki, makaron z krewetkami i plasterek grillowanej cytryny. Można posypać posiekaną natką.