Do góry

Dania główne Przepis na:

Pełnoziarniste spaghetti z krewetkami

Pełnoziarniste spaghetti z krewetkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4447

Dodano:

Odsłon: 378

Proste, szybkie, smaczne - istota włoskiej kuchni. Jak najmniej składników, dobry makaron, dużo oliwy. W tym przypadku użyłem dwóch rodzajów makaronów - razowego i zwykłego. Do tego czosnek i pomidory - cóż bardziej zdrowego?

Składniki

  • 25 - 30 dag makaronu spaghetti (lub innego, ale cienkiego)
  • opakowanie (250 g) mrożonych krewetek koktajlowych
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • sok z połowy cytryny + kilka plasterków
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 suszone papryczki peperoncino
  • 4 - 5 łyżek oliwy
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pełnoziarniste spaghetti z krewetkami

Przygotowanie

  1. Rozmrożone krewetki wymieszaj z posiekanym drobno ząbkiem czosnku i sokiem z połowy cytryny. Odstaw na ok. pół godziny.

  2. Użyłem małego elektrycznego grilla, ale można to zrobić w piekarniku.
    Pomidory przekrój na połówki, rozłóż na rozgrzanym, cienko posmarowanym oliwą grillu.
    Dołóż plasterki cytryny i smaż, aż się dobrze przypieką.

  3. Pozostały czosnek obierz, zgnieć i wrzuć razem z peperoncino na gorącą oliwę.
    Mocno zrumień i wyrzuć.

    Makaron ugotuj "al dente" wg przepisu na opakowaniu.

  4. Na tej samej patelni podsmaż krewetki - około 3 minut, aż będą jędrne i mocno różowe.
    Wrzuć na patelnię odcedzony, ugotowany makaron i dobrze wymieszaj.

  5. Wyłóż na talerze grillowane pomidorki, makaron z krewetkami i plasterek grillowanej cytryny.
    Można posypać posiekaną natką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń