Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, szybkie, smaczne - istota włoskiej kuchni. Jak najmniej składników, dobry makaron, dużo oliwy. W tym przypadku użyłem dwóch rodzajów makaronów - razowego i zwykłego. Do tego czosnek i pomidory - cóż bardziej zdrowego?
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25073
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6158
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 506
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25073
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6158
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 506
Składniki
Rozmrożone krewetki wymieszaj z posiekanym drobno ząbkiem czosnku i sokiem z połowy cytryny. Odstaw na ok. pół godziny.
Użyłem małego elektrycznego grilla, ale można to zrobić w piekarniku. Pomidory przekrój na połówki, rozłóż na rozgrzanym, cienko posmarowanym oliwą grillu. Dołóż plasterki cytryny i smaż, aż się dobrze przypieką.
Pozostały czosnek obierz, zgnieć i wrzuć razem z peperoncino na gorącą oliwę. Mocno zrumień i wyrzuć. Makaron ugotuj "al dente" wg przepisu na opakowaniu.
Na tej samej patelni podsmaż krewetki - około 3 minut, aż będą jędrne i mocno różowe. Wrzuć na patelnię odcedzony, ugotowany makaron i dobrze wymieszaj.
Wyłóż na talerze grillowane pomidorki, makaron z krewetkami i plasterek grillowanej cytryny. Można posypać posiekaną natką.