Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, szybkie, smaczne - istota włoskiej kuchni. Jak najmniej składników, dobry makaron, dużo oliwy. W tym przypadku użyłem dwóch rodzajów makaronów - razowego i zwykłego. Do tego czosnek i pomidory - cóż bardziej zdrowego?
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1713
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15082
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 2700
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8880
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1713
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15082
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 2700
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8880
Składniki
Rozmrożone krewetki wymieszaj z posiekanym drobno ząbkiem czosnku i sokiem z połowy cytryny. Odstaw na ok. pół godziny.
Użyłem małego elektrycznego grilla, ale można to zrobić w piekarniku. Pomidory przekrój na połówki, rozłóż na rozgrzanym, cienko posmarowanym oliwą grillu. Dołóż plasterki cytryny i smaż, aż się dobrze przypieką.
Pozostały czosnek obierz, zgnieć i wrzuć razem z peperoncino na gorącą oliwę. Mocno zrumień i wyrzuć. Makaron ugotuj "al dente" wg przepisu na opakowaniu.
Na tej samej patelni podsmaż krewetki - około 3 minut, aż będą jędrne i mocno różowe. Wrzuć na patelnię odcedzony, ugotowany makaron i dobrze wymieszaj.
Wyłóż na talerze grillowane pomidorki, makaron z krewetkami i plasterek grillowanej cytryny. Można posypać posiekaną natką.