Do góry

Dania główne Przepis na:

Pesto z rukolą, kasztanami i kozim serem

Pesto z rukolą, kasztanami i kozim serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 944 Ocena: 24915

Dodano:

Odsłon: 699

Propozycja na oryginalne, aromatyczne i ciekawe w smaku pesto z rukoli z dodatkiem kasztanów jadalnych i koziego sera. Pesto świetnie komponuje się z ryżem jaśminowym.

Składniki

  • 130 g świeżej rukoli
  • 90 g kasztanów jadalnych
  • 80 g koziego sera (twardego, długo dojrzewającego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy z oliwek (extra virgin)
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz
  • + ryż jaśminowy
1-2 os. 15 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kasztany obieramy z łupin i łusek oraz delikatnie prażymy na dobrze rozgrzanej patelni.

  2. Ser kozi ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

  3. Rukolę dobrze myjemy i osuszamy.

    Następnie przystępujemy do przygotowania pesto:

    Do rozdrabniacza dodajemy kasztany jadalne i miksujemy. Dalej dodajemy rukolę, kozi ser, 2 ząbki czosnku i około 50 ml oliwy z oliwek - wszystko miksujemy przez chwilę. Następnie wlewamy pozostałą część oliwy przez cały czas miksując. Całość doprawiamy do smaku solą i dość obficie, świeżo zmielonym pieprzem.

  4. Gotowe pesto podajemy, wymieszane z gorącym ryżem jaśminowym.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 24 listopada 2014 Kasiu jeśli o mnie chodzi strzał w dziesiątkę z kasztanami. Przepis zabieram :-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 23 listopada 2014 Jak zwykle Kasiu wspaniały przepis :-) i ciekawe połączenie produktów :-). Pozdrawiam serdecznie :-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 23 listopada 2014 Czuję smak i cudny zapach pesto,przepis zabieram już mi ślinka cieknie:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń