Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczona fasolka po amerykańsku

Pieczona fasolka po amerykańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 582

Dodano:

Odsłon: 3493

Tradycyjne danie amerykańskie, biednych, południowych farmerów. Zawiera trzy podstawowe składniki pierwotnej kuchni amerykańskich kolonizatorów - kukurydza, boczek i fasola. Świetne na zimowe wieczory, dostarcza dużo energii, a przy tym jest tanie.

Składniki

  • 1 duża cebula
  • 100g czerwonej bądź białej fasolki z puszki
  • 100g słodkiej kukurydzy z puszki
  • 1 szczypta soli
  • 2 szczypty ziół prowansalskich
  • 1 szczypta ostrej papryki
  • 1 szczypta słodkiej papryki
  • 2 szczypty mielonego kminku
  • 2 szczyptu cukru trzcinowego
  • 200g przecieru pomidorowego
1-2 os. 30 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Pieczona fasolka po amerykańsku

Przygotowanie

  1. *Na 20min przed smażeniem rozgrzać piekarnik na 200stopni

    Na głębokiej patelni bądź w głębokim garnku rozpuszczamy tłuszcz (ja użyłem oleju kokosowego).

  2. Cebulę kroimy grubo i smażymy z dodatkiem cukru, i soli. Aż będzie się błyszczeć, następnie zdejmujemy z gazu.

  3. Boczek kroimy w drobne prostokąty, wykrawamy niechciane elementy typu chrząstki itp.

  4. Patelnię z cebulą wstawiamy ponownie na gaz i dodajemy boczku. Dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy i zioła. Delikatnie mieszamy i smażymy na małym ogniu przez kilka minut.

  5. Do patelni wlewamy odmierzoną ilość przecieru, odcedzoną fasolę i kukurydzę.

  6. Tak przygotowany kociołek wstawiamy na 7-8 minut do piekarnika.

  7. Propozycja podania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń