Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęś w dzisiejszych czasach jest mięsem luksusowym. Cena wręcz zawrotna, więc nie jest to danie codzienne, a wręcz od święta. Ja zakupiłam połówkę takiej gęsi i zrobiłam ją sposobem mojej babci :)
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 126
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4155
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 169
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 126
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4155
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 169
Składniki
Wypatroszoną gęś namoczyć na godzinę, dwie w zimnej wodzie, po czym wysuszyć dokładnie ręcznikiem papierowym wewnątrz i zewnątrz. Natrzeć gęś od środka i po wierzchu solą, zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem. Włożyć do lodówki na kilka godzin.
Odciąć końcówki skrzydeł, szyję włożyć do środka tuszki, nogi ułożyć ściśle wzdłuż tuszki, ułożyć w brytfannie, podlać niewielką ilością gorącej wody lub bulionu. Wierzch polać gorącym tłuszczem, np. smalcem, wstawić do nagrzanego piekarnika (220°) Piec 3-4 godziny, w zależności od wielkości gęsi, aż do miękkości mięsa. Pamiętać o częstym polewaniu mięsa powstałym wywarem.
Rada: odstające nogi i skrzydła muszą być przymocowane do tuszki, ponieważ w pieczeniu łatwo wysychają i się szybko przypiekają. Końcówki skrzydeł można po prostu odciąć.. Gęś należy ułożyć w brytfannie piersią do góry, najlepiej silnie ucisnąć rękami, aby cała tuszka się lekko spłaszczyła, polać rozgrzanym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika.W czasie pieczenia polewać często wytworzonym sosem, a odparowany sos uzupełniać gorącą wodą lub bulionem. Gdy piersi zrumienią się odwracamy tuszkę do góry grzbietem. Pod koniec pieczenia temperaturę w piekarniku zmniejszamy, aby gęś doszła.