Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty sposób na kaczkę w całości, pyszna i soczysta!!
Ten przepis to idealna propozycja na słodkie śniadanie lub deser, który zachw...
Odsłon: 52
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 102
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 75
Krem przygotowany do ciasta na święto dziadka. Krem śmietankowy z mascarpone...
Odsłon: 158
Ten przepis to idealna propozycja na słodkie śniadanie lub deser, który zachw...
Odsłon: 52
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 102
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 75
Krem przygotowany do ciasta na święto dziadka. Krem śmietankowy z mascarpone...
Odsłon: 158
Składniki
Kaczkę umyć i osuszyć. Wszystkie przyprawy tj.: sól, majeranek, pieprz oraz paprykę. Dokładnie wymieszać na pastę. Gdyby była zbyt gęsta, dolać odrobinę oleju. Główkę czosnku bez obierania przekroić w poprzek na pół i bardzo starannie natrzeć nim kaczkę –z wierzchu i od środka. Czosnek odłożyć na bok, będzie potrzebny do środka kaczki. Kaczkę natrzeć czosnkiem następnie przygotowaną pastą z przypraw z wierzchu i w środku. Do tak doprawionej kaczki włożyć odłożony wcześniej czosnek oraz łyżkę masła. Spiąć wykałaczkami. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, Odstawić do lodówki najlepiej na całą noc!!
Na dno naczynia wlać wodę, dodać olej oraz masło Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika. Piec około 2 godz. - 1 godz. bez podnoszenia przykrywki!! - Następnie przewrócić kaczkę na drugą stronę, ponownie przykryć i piec dalej. Tym razem co jakiś czas (co 10-15 minut) polewać mięso sosem z dna naczynia tak by kaczka po upieczeniu nie była sucha!! Gotową kaczkę wyjąć z piekarnika oraz z naczynia i ułożyć półmisku. Ułożyć kaczkę piersiami do dołu ( by spłynęły soki z mięsa;) i przykryć folią aluminiową. Zostawić w ten sposób na 10-15 minut. Dzięki temu nie wypłyną po przekrojeniu, tylko zostaną w mięsie, a kaczka zachowa większą soczystość. Po tym czasie porcjować i podawać. Smakuje z wszelkimi dodatkami :)