Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty sposób na kaczkę w całości, pyszna i soczysta!!
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 437
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2366
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38679
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1360
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 437
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2366
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38679
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1360
Składniki
Kaczkę umyć i osuszyć. Wszystkie przyprawy tj.: sól, majeranek, pieprz oraz paprykę. Dokładnie wymieszać na pastę. Gdyby była zbyt gęsta, dolać odrobinę oleju. Główkę czosnku bez obierania przekroić w poprzek na pół i bardzo starannie natrzeć nim kaczkę –z wierzchu i od środka. Czosnek odłożyć na bok, będzie potrzebny do środka kaczki. Kaczkę natrzeć czosnkiem następnie przygotowaną pastą z przypraw z wierzchu i w środku. Do tak doprawionej kaczki włożyć odłożony wcześniej czosnek oraz łyżkę masła. Spiąć wykałaczkami. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, Odstawić do lodówki najlepiej na całą noc!!
Na dno naczynia wlać wodę, dodać olej oraz masło Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika. Piec około 2 godz. - 1 godz. bez podnoszenia przykrywki!! - Następnie przewrócić kaczkę na drugą stronę, ponownie przykryć i piec dalej. Tym razem co jakiś czas (co 10-15 minut) polewać mięso sosem z dna naczynia tak by kaczka po upieczeniu nie była sucha!! Gotową kaczkę wyjąć z piekarnika oraz z naczynia i ułożyć półmisku. Ułożyć kaczkę piersiami do dołu ( by spłynęły soki z mięsa;) i przykryć folią aluminiową. Zostawić w ten sposób na 10-15 minut. Dzięki temu nie wypłyną po przekrojeniu, tylko zostaną w mięsie, a kaczka zachowa większą soczystość. Po tym czasie porcjować i podawać. Smakuje z wszelkimi dodatkami :)