Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mocno aromatyczna dzięki przyprawom, z mięsem tak mięciutkim, że z łatwością odchodzi od kości. Ten przepis jest moim ulubionym – łatwy w przyrządzeniu i przepyszny w smaku.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13397
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4222
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43149
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 513
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 414
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 463
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13397
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4222
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43149
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 513
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 414
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 463
Składniki
Wszystkie przyprawy mieszamy razem (za wyjątkiem świeżego rozmarynu i tymianku. Goździki tłuczemy lekko w moździerzu). Kaczkę polewamy lekko oliwą a następnie dokładnie posypujemy mieszanką przypraw. Odstawiamy kaczkę do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
Jabłka myjemy, tniemy na ćwiartki lub ósemki, usuwamy gniazda nasienne. Lekko posypujemy pieprzem i tymiankiem, mieszamy. Połową jabłek faszerujemy naszą kaczkę i spinamy otwór. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni i pieczemy (bez przykrycia 30 minut). Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, przykrywamy mięso i pieczemy 60 minut. Dodajemy pozostałe jabłka, na górę kaczki układamy gałązki świeżego rozmarynu i tymianku i pieczemy pod przykryciem kolejne 60 minut. Wyjmujemy upieczoną kaczkę z piekarnika, nakrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 15 minut. Nakładamy na półmisek i obkładamy jabłkami. Podaję ją z kluseczkami z dodatkiem siekanej natki pietruszki (ciasto jak na śląskie kluski). Smacznego!