Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mocno aromatyczna dzięki przyprawom, z mięsem tak mięciutkim, że z łatwością odchodzi od kości. Ten przepis jest moim ulubionym – łatwy w przyrządzeniu i przepyszny w smaku.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336580
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3379
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422456
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2374
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336580
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3379
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422456
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2374
Składniki
Wszystkie przyprawy mieszamy razem (za wyjątkiem świeżego rozmarynu i tymianku. Goździki tłuczemy lekko w moździerzu). Kaczkę polewamy lekko oliwą a następnie dokładnie posypujemy mieszanką przypraw. Odstawiamy kaczkę do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
Jabłka myjemy, tniemy na ćwiartki lub ósemki, usuwamy gniazda nasienne. Lekko posypujemy pieprzem i tymiankiem, mieszamy. Połową jabłek faszerujemy naszą kaczkę i spinamy otwór. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni i pieczemy (bez przykrycia 30 minut). Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, przykrywamy mięso i pieczemy 60 minut. Dodajemy pozostałe jabłka, na górę kaczki układamy gałązki świeżego rozmarynu i tymianku i pieczemy pod przykryciem kolejne 60 minut. Wyjmujemy upieczoną kaczkę z piekarnika, nakrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 15 minut. Nakładamy na półmisek i obkładamy jabłkami. Podaję ją z kluseczkami z dodatkiem siekanej natki pietruszki (ciasto jak na śląskie kluski). Smacznego!