Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mocno aromatyczna dzięki przyprawom, z mięsem tak mięciutkim, że z łatwością odchodzi od kości. Ten przepis jest moim ulubionym – łatwy w przyrządzeniu i przepyszny w smaku.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 470
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 402
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1498
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5773
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 470
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 402
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1498
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5773
Składniki
Wszystkie przyprawy mieszamy razem (za wyjątkiem świeżego rozmarynu i tymianku. Goździki tłuczemy lekko w moździerzu). Kaczkę polewamy lekko oliwą a następnie dokładnie posypujemy mieszanką przypraw. Odstawiamy kaczkę do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
Jabłka myjemy, tniemy na ćwiartki lub ósemki, usuwamy gniazda nasienne. Lekko posypujemy pieprzem i tymiankiem, mieszamy. Połową jabłek faszerujemy naszą kaczkę i spinamy otwór. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni i pieczemy (bez przykrycia 30 minut). Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, przykrywamy mięso i pieczemy 60 minut. Dodajemy pozostałe jabłka, na górę kaczki układamy gałązki świeżego rozmarynu i tymianku i pieczemy pod przykryciem kolejne 60 minut. Wyjmujemy upieczoną kaczkę z piekarnika, nakrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 15 minut. Nakładamy na półmisek i obkładamy jabłkami. Podaję ją z kluseczkami z dodatkiem siekanej natki pietruszki (ciasto jak na śląskie kluski). Smacznego!