Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone klopsiki w sosie pomidorowym to pożywne i smaczne danie, które doskonale sprawdzi się na rodzinny obiad. Bogato doprawione mięso wołowo-wieprzowe, uformowane w apetyczne klopsiki są zapiekane w gęstym, intensywnym pomidorowym sosie, wzbogaconym bazylią i liściem laurowym, co nadaje daniu fantastycznego wyrazu. Dzięki pieczeniu w piekarniku klopsiki stają się soczyste i miękkie, a wierzch delikatnie się rumieni. Dodatek żółtego sera sprawia, że te klopsiki są daniem doskonałym. Podaj je z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Z pewnością zasmakują szczególnie najmłodszym członkom rodziny.
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 22
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 352
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 377
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 434
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 160
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 22
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 352
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 377
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 434
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 160
Składniki
Mięso mielone włóż do miski, dodaj sól, czarny pieprz, wbij jajko i dokładnie wymieszaj. Następnie wsyp bułkę tartą i ponownie wymieszaj. Wyrabiaj ręką masę, aż uzyskasz gładką i zwartą konsystencję. W razie potrzeby dodaj więcej bułki tartej lub dolej 1-2 łyżki wody. Z mięsnej masy uformuj pulpeciki i ułóż je w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania.
W garnku umieść passatę lub obrane ze skórki i pokrojone świeże pomidory oraz ok. 200 ml wody i gotuj ok. 20 minut. Dopraw solą, czarnym pieprzem, suszoną bazylią, oregano i cukrem, a w razie potrzeby zblenduj (jeśli używasz świeżych pomidorów lub tych z puszki). Jeśli chcesz zagęścić sos, w osobnej miseczce rozmieszaj odrobinę wody z mąką pszenną, wlej do sosu i zagotuj. Dorzuć liście laurowe i zalej sosem pulpeciki.
Wstaw naczynie z pulpecikami do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 40 minut. Po tym czasie posyp danie startym, żółtym serem i zapiecz. Pieczone klopsiki podawaj z gotowanymi ziemniakami, makaronem lub ryżem.