Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone klopsiki w sosie pomidorowym to pożywne i smaczne danie, które doskonale sprawdzi się na rodzinny obiad. Bogato doprawione mięso wołowo-wieprzowe, uformowane w apetyczne klopsiki są zapiekane w gęstym, intensywnym pomidorowym sosie, wzbogaconym bazylią i liściem laurowym, co nadaje daniu fantastycznego wyrazu. Dzięki pieczeniu w piekarniku klopsiki stają się soczyste i miękkie, a wierzch delikatnie się rumieni. Dodatek żółtego sera sprawia, że te klopsiki są daniem doskonałym. Podaj je z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Z pewnością zasmakują szczególnie najmłodszym członkom rodziny.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 7
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 7
Składniki
Mięso mielone włóż do miski, dodaj sól, czarny pieprz, wbij jajko i dokładnie wymieszaj. Następnie wsyp bułkę tartą i ponownie wymieszaj. Wyrabiaj ręką masę, aż uzyskasz gładką i zwartą konsystencję. W razie potrzeby dodaj więcej bułki tartej lub dolej 1-2 łyżki wody. Z mięsnej masy uformuj pulpeciki i ułóż je w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania.
W garnku umieść passatę lub obrane ze skórki i pokrojone świeże pomidory oraz ok. 200 ml wody i gotuj ok. 20 minut. Dopraw solą, czarnym pieprzem, suszoną bazylią, oregano i cukrem, a w razie potrzeby zblenduj (jeśli używasz świeżych pomidorów lub tych z puszki). Jeśli chcesz zagęścić sos, w osobnej miseczce rozmieszaj odrobinę wody z mąką pszenną, wlej do sosu i zagotuj. Dorzuć liście laurowe i zalej sosem pulpeciki.
Wstaw naczynie z pulpecikami do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 40 minut. Po tym czasie posyp danie startym, żółtym serem i zapiecz. Pieczone klopsiki podawaj z gotowanymi ziemniakami, makaronem lub ryżem.