Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone ziemniaczki z fasolką szparagową

Pieczone ziemniaczki z fasolką szparagową

Autor:

Przepisów i artykułów: 180 Ocena: 7074

Dodano:

Odsłon: 3126

Ziemniaczki z oliwą, czosnkiem i rozmarynem - jak z ogniska. Do tego fasolka szparagowa z bułką tartą. Można do tego podać jeszcze jajko sadzone.

Składniki

  • 10 małych ziemniaczków
  • 40 dag fasolki szparagowej
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 3 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa z oliwek
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pieczone ziemniaczki z fasolką szparagową

Przygotowanie

  1. Ziemniaki myjemy, te większe kroimy na pół. Do żeliwnego garnka wlewamy oliwę, wkładamy ziemniaki, czosnek i gałązkę rozmarynu. Przyprawiamy solą i pieprzem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na pół godziny.

  2. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo.

  3. Wyjmujemy ziemniaki z piekarnika, podlewamy wodą (powinna przykryć ziemniaki), przykrywamy przykrywką i wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne 30 minut.

  4. Na patelnię wrzucamy bułkę tartą i kilka minut ją prażymy. Następnie dodajemy masło i mieszamy, aż się zezłoci.

  5. Po 30 minutach wyjmujemy ziemniaki z piekarnika, odlewamy resztkę wody, układamy na nich fasolkę i bułkę tartą i wkładamy do piekarnika na 20 minut.

  6. Po tym czasie ziemniaki powinny być już miękkie. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń