Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczony filet z pstrąga

Pieczony filet z pstrąga

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 501

Dodano:

Odsłon: 2000

Pieczony pstrąg bez ości podawany z ziemniaczanymi łódeczkami oraz surówką z kiszonej kapusty.

Składniki

  • Pstrągi 4 szt.
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • czosnek niedźwiedzi suszony
  • masło klarowane do pieczenia
  • kapusta kiszona
  • ziemniaki pieczone
  • cząstki cytryny
  • ziemniaki 6 szt.
  • cebula czerwona 1 szt.
  • czosnek 4 ząbki
  • sól
  • tymianek
  • oliwa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieczony filet z pstrąga

Przygotowanie

  1. Ziemniaki wyszorować i pokroić w ósemki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać cebulą pokrojoną w piórka. Dorzucić czosnek w łupinie. Przyprawić tymiankiem, oprószyć solą, skropić oliwą. Wymieszać i wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

  2. Ryby pozbawić głów, wyciąć kręgosłupy, odciąć płetwy oraz paski mięsa od strony brzucha. Widoczne ości usunąć pęsetą.

  3. Tuszki skropić wewnątrz sokiem z cytryny. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Filety złożyć i umieścić w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Posmarować roztopionym masłem i upiec w piekarniku (30 minut, temp. 180 st. C).

  4. Podawać z cząstkami cytryny, pieczonymi ziemniakami oraz kapustą kiszoną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 24 listopada 2020 Fantastyczne danie
Pozdrawiam serdecznie :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń