Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 29-05-2011
szybka sprawa, a kurczak inny niż zwykle
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 2101
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 421365
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2054
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 2101
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 421365
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2054
Składniki
Nastawić piekarnik na umiarkowaną temperaturę. Podzielić główki czosnku na ząbki, nie zdejmować łupić. Posmarować masłem skórę kurczaka i tuszkę wewnątrz. Połowę ząbków czosnku włożyć do środka tuszki, łapki związać nicią.
W średniej wielkości formie do pieczenia ułożyć warstwę czosnku, a na nim kurczaka. Wlać wodę do naczynia i piec bez przykrycia w średnio ciepłym piekarniku, często smarując skórkę wytopionym sosem przez ok. 1 godz 20 min lub aż mięso będzie dopieczone.
W tym czasie opiec ziemniaki. Na 15 min przed podaniem wyłożyć kurczaka na półmisek i przykryć folią, żeby nie wystygł. Podawać z pieczonymi ząbkami czosnku i ziemniakami.
ZIEMNIAKI OPIEKANE: Ziemniaki obgotować 5 min w wodzie lub na parze. Osuszyć papierowym ręcznikiem i studzić 10 min. W naczyniu do zapiekania posmarowanym olejem ułożyć pojedynczą warstwę ziemniaków i spryskać olejem. Opiekać odkryte ziemniaki w średnio ciepłym piekarniku przez ostanie 30 min pieczenia kurczaka, aż będą miękkie.
Ja zrobiłem wersje bez ziemniaków.