Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak z kiszoną cytryną i oliwkami, doprawiony imbirem i szafranem to prawdziwa uczta w marokańskim stylu...
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10540
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1170
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11591
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 599
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10540
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1170
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11591
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 599
Składniki
Czosnek i imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać szafran, sól, pieprz i 2-3 łyżki oliwy. Miąższ kiszonych cytryn drobno posiekać, dodać do marynaty.
Kurczaka przekroić wzdłuż na pół, dokładnie natrzeć przygotowaną mieszanką, wstawić do lodówki na kilka godzin.
Na około godzinę przed pieczeniem kurczaka wyciągnąć z lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
W garnku żeliwnym rozgrzać dwie łyżki oliwy. Połówki kurczaka obsmażyć z obu stron na rumiano. Do kurczaka dodać pokrojoną w ósemki cebulę, skórkę z kiszonych cytryn, oliwki i gałązki tymianku. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową i włożyć do piekarnika na około 1,5 godziny.