Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łąck słynie ze śliwowicy, która nie tylko robi furorę na weselach, ale może również dodać waszym potrawom bardzo ciekawego aromatu. Dodajcie ją na przykład do bigosu, a z pewnością poczujecie różnicę. Możecie również przygotować pyszne pierogi łąckie, które z pewnością staną się hitem w waszym domu.
Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 2629
Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 1138
Puszyste, smaczne pączki na każdą okazję w ciągu całego roku.
Odsłon: 334
Pyszna, sycąca lasagne, w której znajdziemy mielone mięso wieprzowo-wołowe, s...
Odsłon: 69
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 535
Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 2629
Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 1138
Puszyste, smaczne pączki na każdą okazję w ciągu całego roku.
Odsłon: 334
Pyszna, sycąca lasagne, w której znajdziemy mielone mięso wieprzowo-wołowe, s...
Odsłon: 69
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 535
Składniki
Suszone śliwki pokrój w cienkie plasterki, a następne zalej je śliwowicą i odstaw do namoczenia na kilka godzin. Orzechy upraż na suchej patelni, a następnie posiekaj drobno. Na patelni podsmaż cebulę, a następnie dodaj do niej śliwki z alkoholem. Gotuj do momentu aż większość płynu odparuje. Dodaj na patelnię orzechy, kaszę i wszystkie pozostałe składniki farszu. Wymieszaj dokładnie.
Teraz przygotuj ciasto na pierogi. Wysyp na stolicę przesianą mąkę i ją posól. Wlewając gorącą wodę, zacznij energicznie wyrobić ciasto. Kiedy po chwili składniki się zaczną mieszać, dodaj też masło w temperaturze pokojowej. Wyrób ciasto, aż będzie gładkie, bez grudek. Rozwałkuj cienko ciasto. Wykrój szklanką okręgi. Następnie na środku ułóż po porcję farszu.
W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Umieszczaj delikatnie pierogi i gotuj je przez 4-5 minut od momentu wypłynięcia na średnim ogniu. Przełóż za pomocą łyżki cedzakowej na talerz.
Pierogi łąckie podawaj z podsmażoną cebulką.