Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdradzę Wam przy okazji przepis na najłatwiejsze i najszybsze ciasto na pierogi :)
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4877
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29547
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 201
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19090
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 873
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4877
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29547
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 201
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19090
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 873
Składniki
Zaczniemy od ciasta na pierogi. Przepis jest niezwykle łatwy, szybki, a co najważniejsze zawsze się udaje. Ciasto wychodzi mięciutkie, dobrze się rozwałkowuje, świetnie lepi i nie rozpada. Wystarczy przesiać mąkę do miski i dolać wrzątku.
Następnie wszystko wymieszać łyżką, żeby się nie poparzyć. Kiedy ciasto lekko przestygnie wyrobić i odstawić na jakiś czas przykryte miską w której je mieszaliśmy.
Potem ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy. Jeśli chcemy żeby pierogi były większe kółka trzeba wykroić szklanką, a jeśli wolimy malutkie literatką. Do każdego kółka nakładamy borówki i sklejamy brzegi.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, przez 3-4 minutki od wypłynięcia. Kiedy są już ugotowane hartujemy je przez chwilkę w zimnej wodzie. Potem przekładamy na talerz, polewamy śmietanką lub jogurtem, posypujemy brązowym cukrem i dekorujemy borówkami. Smacznego !