Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdradzę Wam przy okazji przepis na najłatwiejsze i najszybsze ciasto na pierogi :)
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4160
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11391
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6529
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5493
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13553
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5335
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4160
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11391
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6529
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5493
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13553
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5335
Składniki
Zaczniemy od ciasta na pierogi. Przepis jest niezwykle łatwy, szybki, a co najważniejsze zawsze się udaje. Ciasto wychodzi mięciutkie, dobrze się rozwałkowuje, świetnie lepi i nie rozpada. Wystarczy przesiać mąkę do miski i dolać wrzątku.
Następnie wszystko wymieszać łyżką, żeby się nie poparzyć. Kiedy ciasto lekko przestygnie wyrobić i odstawić na jakiś czas przykryte miską w której je mieszaliśmy.
Potem ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy. Jeśli chcemy żeby pierogi były większe kółka trzeba wykroić szklanką, a jeśli wolimy malutkie literatką. Do każdego kółka nakładamy borówki i sklejamy brzegi.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, przez 3-4 minutki od wypłynięcia. Kiedy są już ugotowane hartujemy je przez chwilkę w zimnej wodzie. Potem przekładamy na talerz, polewamy śmietanką lub jogurtem, posypujemy brązowym cukrem i dekorujemy borówkami. Smacznego !