Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super zdrowe i smaczne pierożki.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1005
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 893
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12703
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1005
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 893
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12703
Składniki
Wykonanie ciasta: Mąkę przesiać przez sito i dodać sól. Wlewać maślankę jednocześnie formując ciasto. W sklepach można spotkać maślanki o różnej gęstości, dlatego nie należy wlewać od razu całej ilości, bo może się okazać że wystarczy odrobina mniej. Ciasto musi być zbite, lekko klejące. Ciasto należy ugniatać chwilę dłużej, niż tradycyjne z mąki pszennej. Odłożyć ciasto na około pół godziny (przykryte ściereczką). Stolnicę posypać mąką, rozwałkować ciasto, wycinać kółeczka i nakładać dowolny farsz. Wykonanie farszu: Cebulę drobno pokroić, podsmażyć, następnie dodać świeży lub rozmrożony szpinak (odsączony z wody). Dodać twaróg, zmiażdżony czosnek i przyprawić solą i pieprzem. Aby farsz dobrze się nakładał na ciasto (i nie wypływał) należy go zagęścić. Ja używam do tego zmielone siemię lniane, które doskonale spaja farsz. Alternatywą (jeżeli nie mielibyście go pod ręką) może być białko z jajka, które również zetnie nam farsz, przez co lepienie pierożków będzie dużo łatwiejsze. W między czasie zagotować wodę, posolić. Wrzucać pierogi do wrzącej wody, gotować do wypłynięcia (+ / - 2 minuty). Podawać polane oliwą z oliwek.