Przepis na pyszne pierogi z mięsem pieczonym. Absolutnie pyszne pierożki z pieczoną cielęciną. Farsz można przygotować z innego mięsa : wieprzowiny, drobiu, jagnięciny lub wołowiny. Pierogi z mięsem można podawać ze skwarkami ze świeżej słoniny i cebulką lub sosem grzybowym.
Pierogi z mięsem
Składniki
- ciasto na pierogi :
- 2 szklanki mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania
- ok. 3/4 szklanki gorącej wody
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka oleju
- Farsz na pierogi z mięsem:
- 800g cielęciny (lub innego mięsa w kawałku)
- 3 duże cebule
- 4-5 łyżek masła
- 3 łyżki tartej bułki
- 1 marchew
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Składniki
- ciasto na pierogi :
- 2 szklanki mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania
- ok. 3/4 szklanki gorącej wody
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka oleju
- Farsz na pierogi z mięsem:
- 800g cielęciny (lub innego mięsa w kawałku)
- 3 duże cebule
- 4-5 łyżek masła
- 3 łyżki tartej bułki
- 1 marchew
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Etapy przygotowania
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze - wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
Mięso opłukać, osuszyć i obsmażyć ze wszystkich stron na patelni z dwoma łyżkami masła - przełożyć do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Na patelnię, na której smażone było mięso, wlać niecałe pół szklanki wody, zagotować zeskrobując resztki, które przywarły do dna patelni - wlać do naczynia z mięsem. Obok mięsa położyć obraną marchew, naczynie przykryć i piec przez 1 godzinę w 200 stopniach.
Cebulę obrać i posiekać - zrumienić na 2-3 łyżkach masła.
Upieczone i wystudzone mięso zmielić wraz z marchewką, cebulą i bułką tartą - do masy wlać sos powstały podczas pieczenia mięsa, całość doprawić solą oraz pieprzem.
Ciasto na pierogi rozwałkować i wykroić szklanką kółka, na każdy krążek nałożyć porcję farszu mięsnego, złożyć ciasto na pół i mocno zlepić brzegi pierożków. Partiami wrzucić pierożki do osolonego wrzątku, delikatnie zamieszać, gotować 2 minuty od chwili, kiedy pierożki wypłyną na powierzchnię. Ugotowane pierogi wyjmować łyżką cedzakową i kłaść do miski ze sklarowanym masłem, co zapobiegnie sklejaniu się stygnących pierożków.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 78

Sznycle krakowskie to ciekawa odmiana klasycznych mielonych, z dodatkiem mięs...
Odsłon: 2373

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 110
Ostatnio komentowane przepisy

Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 78

Sznycle krakowskie to ciekawa odmiana klasycznych mielonych, z dodatkiem mięs...
Odsłon: 2373

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 110



Składniki
- ciasto na pierogi :
- 2 szklanki mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania
- ok. 3/4 szklanki gorącej wody
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka oleju
- Farsz na pierogi z mięsem:
- 800g cielęciny (lub innego mięsa w kawałku)
- 3 duże cebule
- 4-5 łyżek masła
- 3 łyżki tartej bułki
- 1 marchew
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze - wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
Mięso opłukać, osuszyć i obsmażyć ze wszystkich stron na patelni z dwoma łyżkami masła - przełożyć do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Na patelnię, na której smażone było mięso, wlać niecałe pół szklanki wody, zagotować zeskrobując resztki, które przywarły do dna patelni - wlać do naczynia z mięsem. Obok mięsa położyć obraną marchew, naczynie przykryć i piec przez 1 godzinę w 200 stopniach.
Cebulę obrać i posiekać - zrumienić na 2-3 łyżkach masła.
Upieczone i wystudzone mięso zmielić wraz z marchewką, cebulą i bułką tartą - do masy wlać sos powstały podczas pieczenia mięsa, całość doprawić solą oraz pieprzem.
Ciasto na pierogi rozwałkować i wykroić szklanką kółka, na każdy krążek nałożyć porcję farszu mięsnego, złożyć ciasto na pół i mocno zlepić brzegi pierożków. Partiami wrzucić pierożki do osolonego wrzątku, delikatnie zamieszać, gotować 2 minuty od chwili, kiedy pierożki wypłyną na powierzchnię. Ugotowane pierogi wyjmować łyżką cedzakową i kłaść do miski ze sklarowanym masłem, co zapobiegnie sklejaniu się stygnących pierożków.