Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne pierogi z mięsem pieczonym. Absolutnie pyszne pierożki z pieczoną cielęciną. Farsz można przygotować z innego mięsa : wieprzowiny, drobiu, jagnięciny lub wołowiny. Pierogi z mięsem można podawać ze skwarkami ze świeżej słoniny i cebulką lub sosem grzybowym.
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1276
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 254
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 36
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1276
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 254
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 36
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze - wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
Mięso opłukać, osuszyć i obsmażyć ze wszystkich stron na patelni z dwoma łyżkami masła - przełożyć do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Na patelnię, na której smażone było mięso, wlać niecałe pół szklanki wody, zagotować zeskrobując resztki, które przywarły do dna patelni - wlać do naczynia z mięsem. Obok mięsa położyć obraną marchew, naczynie przykryć i piec przez 1 godzinę w 200 stopniach.
Cebulę obrać i posiekać - zrumienić na 2-3 łyżkach masła.
Upieczone i wystudzone mięso zmielić wraz z marchewką, cebulą i bułką tartą - do masy wlać sos powstały podczas pieczenia mięsa, całość doprawić solą oraz pieprzem.
Ciasto na pierogi rozwałkować i wykroić szklanką kółka, na każdy krążek nałożyć porcję farszu mięsnego, złożyć ciasto na pół i mocno zlepić brzegi pierożków. Partiami wrzucić pierożki do osolonego wrzątku, delikatnie zamieszać, gotować 2 minuty od chwili, kiedy pierożki wypłyną na powierzchnię. Ugotowane pierogi wyjmować łyżką cedzakową i kłaść do miski ze sklarowanym masłem, co zapobiegnie sklejaniu się stygnących pierożków.