Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierś z gęsi może być świetnym pomysłem na uroczysty rodzinny obiad. Świetnie smakuje do pieczonych warzyw, sałatek, a nawet na słodko do karmelizowanych jabłek lub moreli.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31287
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 14448
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1383
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31287
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 14448
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1383
Składniki
Piersi z gęsi umyj i osusz. Oprósz solą i pieprzem. W misce wymieszaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek oraz sok cytryny. Przygotowaną marynatą natrzyj pierś z gęsi, umieść w pojemniku i włóż do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
Wyciągnij mięso z lodówki i zostaw, aby uzyskało temperaturę pokojową. Skórę natnij nożem w równych odstępach. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Przygotuj patelnię z grubym dnem i kiedy będzie jeszcze zimna, umieść na niej pierś z gęsi skórką do dołu. Na małym ogniu powinien powoli wytapiać się tłuszcz. Kiedy tak się stanie, a mięso się podsmaży, obróć je na drugą stronę. Po kilku minutach przełóż je do naczynia żaroodpornego skórką do góry. Rozsmaruj na wierzchu musztardę. Piecz około 7-8 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odczekaj kilka minut przed krojeniem.