Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy uwielbiają pikantne skrzydełka. Są świetną propozycją na szybki i pożywny obiad, na imprezową przekąskę, jako dodatek do ulubionego filmu. Stanowią zdrowszą i domową alternatywę popularnych skrzydełek od KFC. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, choć czas marynowania i czas pieczenia sprawia, że warto o ich przygotowaniu pomyśleć już dzień wcześniej.
Polecam.
Odsłon: 1300
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1673
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1151
Polecam.
Odsłon: 1300
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1673
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1151
Składniki
Skrzydełka oczyść i dobrze osusz papierowym ręcznikiem. Oddziel lotki i je odłóż – nie będą potrzebne. Ramię i przedramię oddziel od siebie i przełóż do dużej miski.
W osobnej miseczce przygotuj marynatę: wszystkie sypkie przyprawy wymieszaj ze sobą i zalej olejem. Papryczki chili oczyść i pokrój w cienkie plasterki. Dymkę obierz i drobno posiekaj. Listki rozmarynu rozetrzyj palcami. Wszystkie składniki marynaty dobrze ze sobą połącz. Gotową zalewą pokryj dokładnie skrzydełka z każdej strony. Skrzydełka odstaw w chłodne miejsce na ok. 1 godzinę. Najlepiej jednak pozostawić je nawet na całą noc.
Skrzydełka rozmieść równomiernie w naczyniu żaroodpornym. Pozostałą w misce marynatę także przelej – zapobiegnie wysuszeniu mięsa.
Piekarnik nastaw na 150 st. Celsjusza z termoobiegiem. Piecz skrzydełka przez 40 minut. Po tym czasie podkręć temperaturę do 200 st. Celsjusza i piecz jeszcze przez ok. 10 minut, do zrumieniania skórki. Skrzydełka powinny być chrupiące.
Pikantne skrzydełka świetnie komponują się z grillowanymi i pieczonymi warzywami, takimi jak papryka czy kukurydza. Podawaj na ciepło, udekorowane gałązkami rozmarynu.