Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11299
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4945
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9844
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1461
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11299
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4945
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9844
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1461
Składniki
Do dużej miski wsypałam mąkę, drożdże i dobrze wymieszałam rękami tak by wszystkie składniki się wymieszały. Następnie dodałam olej, sól i znowu wszystko dobrze wymieszałam. Zaczęłam stopniowo dolewać wodę i łyżką, a pod koniec już ręką wyrabiałam ciasto aż powstała jednolita kula, jednocześnie do powstałej kuli ciasta pizzowego dodaję 2 łyżki oleju by ciasto nie było suche. Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiłem w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut ręcznikiem papierowym lub ściereczką [ja zostawiam wyrobione ciasto do wyrośnięcia w garnku w którym łączyłam wszystkie składniki i uformowałam kulę pizzową. Kiedy ciasto odpoczywało, przygotowałam składniki, które zamierzałam ułożyć na pizzy [sama kroję pomidory, wcześniej obieram skórkę i daję na patelnię - dodaję zioła i wszystko smażę na patelni aż powstaje sos]. Gdy ciasto już urośnie wyjmuje je z garnka i daję na tortownicę wyklejając ciasto - na ciasto przed nałożeniem składników dodaję zioła sycylijskie, zioła prowansalskie, kurkumę. Tak przygotowana pizza wylądowała w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni celsjusza. Sprawdziłam i polecam pieczenie pizzy w maksymalnej temperaturze na samym dnie piekarnika. Dzięki temu pizza nawet w domowych warunkach jest upieczona w około 7-8 minut. [w termooobiegu trzeba szybciej wyjąć pizzę bo potem jest zbyt wypieczona]