Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizza italiano
Do dużej miski wsypałam mąkę, drożdże i dobrze
wymieszałam rękami tak by wszystkie składniki się wymieszały.
Następnie dodałam olej, sól i znowu wszystko
dobrze wymieszałam.
Zaczęłam stopniowo dolewać wodę i łyżką, a pod koniec
już ręką wyrabiałam ciasto aż powstała jednolita kula, jednocześnie do powstałej kuli ciasta pizzowego dodaję 2 łyżki oleju by ciasto nie było suche.
Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiłem w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut ręcznikiem papierowym lub ściereczką [ja zostawiam wyrobione ciasto do wyrośnięcia w garnku w którym łączyłam wszystkie składniki i uformowałam kulę pizzową.
Kiedy ciasto odpoczywało, przygotowałam składniki, które
zamierzałam ułożyć na pizzy [sama kroję pomidory, wcześniej obieram skórkę i daję na patelnię - dodaję zioła i wszystko smażę na patelni aż powstaje sos].
Gdy ciasto już urośnie wyjmuje je z garnka i daję na tortownicę
wyklejając ciasto - na ciasto przed nałożeniem składników dodaję zioła sycylijskie, zioła prowansalskie, kurkumę.
Tak przygotowana pizza wylądowała w piekarniku nagrzanym
do temperatury 220 stopni celsjusza.
Sprawdziłam i polecam pieczenie pizzy w maksymalnej temperaturze
na samym dnie piekarnika.
Dzięki temu pizza nawet w domowych warunkach jest upieczona w
około 7-8 minut.
[w termooobiegu trzeba szybciej wyjąć pizzę bo potem jest zbyt
wypieczona]
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 47
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 393
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 317
Zapiekane pieczarki z kurczakiem to niezwykle smaczne i sycące danie, które m...
Odsłon: 294
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 47
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 393
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 317
Zapiekane pieczarki z kurczakiem to niezwykle smaczne i sycące danie, które m...
Odsłon: 294
Składniki
Do dużej miski wsypałam mąkę, drożdże i dobrze wymieszałam rękami tak by wszystkie składniki się wymieszały. Następnie dodałam olej, sól i znowu wszystko dobrze wymieszałam. Zaczęłam stopniowo dolewać wodę i łyżką, a pod koniec już ręką wyrabiałam ciasto aż powstała jednolita kula, jednocześnie do powstałej kuli ciasta pizzowego dodaję 2 łyżki oleju by ciasto nie było suche. Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiłem w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut ręcznikiem papierowym lub ściereczką [ja zostawiam wyrobione ciasto do wyrośnięcia w garnku w którym łączyłam wszystkie składniki i uformowałam kulę pizzową. Kiedy ciasto odpoczywało, przygotowałam składniki, które zamierzałam ułożyć na pizzy [sama kroję pomidory, wcześniej obieram skórkę i daję na patelnię - dodaję zioła i wszystko smażę na patelni aż powstaje sos]. Gdy ciasto już urośnie wyjmuje je z garnka i daję na tortownicę wyklejając ciasto - na ciasto przed nałożeniem składników dodaję zioła sycylijskie, zioła prowansalskie, kurkumę. Tak przygotowana pizza wylądowała w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni celsjusza. Sprawdziłam i polecam pieczenie pizzy w maksymalnej temperaturze na samym dnie piekarnika. Dzięki temu pizza nawet w domowych warunkach jest upieczona w około 7-8 minut. [w termooobiegu trzeba szybciej wyjąć pizzę bo potem jest zbyt wypieczona]
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kurczak Magdy Gessler
Dania główne
Ciasto na pizzę jak z Pizza Hut
Dania główne
Pierogi ze szpinakiem i serem feta
Dania główne
Pierogi z jagodami
Kurczak Magdy Gessler
Drób jest najczęściej wykorzystywanym mięsem w naszych kuchniach. Dlatego też...
Odsłon: 35
Ciasto na pizzę jak z Pizza Hut
W czym tkwi fenomen Pizza Hut? Oczywiście w cieście! Nigdzie indziej nie spot...
Odsłon: 97