Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
klasyka włoskiego placuszka z wiosennym dodatkiem ;-) smakuje wybornie! świeżo i soczyście ;-)
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2427
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4590
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1701
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 526
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2427
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4590
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1701
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 526
Składniki
wyrabiamy ciasto na pizzę : rozdrabniamy drożdże,dodajemy pół szklanki mleka i tyle samo wody (ciepła),cukier i sól-odstawiamy na 15 min aby zaczyn popracował następnie pomału dodajemy mąkę,2 łyżki oliwy z oliwek i wyrabiamy ciasto do puszystej,lekko lepkiej konsystencji ( możemy dodać więcej oliwy i mąki jak również mleka ) odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok 0,5 godziny
w tym czasie doprawiamy passatę odrobiną oregano i oliwy,kroimy salami,ścieramy cheddara,kroimy dymkę botwinkę płuczemy,osuszamy i kroimy w cienkie plastry (łącznie z małymi buraczkami ) i skraplamy limonką botwinkę chwilę dusimy na małej patelni na odrobinie oliwy z oliwek i odstawiamy
blachę do pizzy smarujemy olejem,wykładamy ciastem,dziurkujemy widelcem,smarujemy passatą,podsypujemy cheddarem,układamy salami i cebulkę pieczemy ok 15,20 min w piekarniku w temp. 200 stopni,na ostatnie 2 min dosypujemy jeszcze odrobinę cheddara pizzę wykładamy,kroimy na ulubione kawałki (trójkąty,kwadraty,koła jak lubimy ) podduszoną i podgrzaną botwinkę układamy na kawałkach pizzy,możemy dodatkowo podsypać zieloną pietruszką i podajemy od razu ;)
Smacznego ;-)