Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo jesienna i aromatyczna pizza z leśnymi grzybami i mozzarellą
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 929
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23064
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15476
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 929
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23064
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15476
Składniki
Drożdże zalać wodą, dodać cukier i wymieszać, odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do misy miksera, dodać sól i wymieszać. Do mąki wlać drożdże z wodą, wymieszać łyżką z mąką, dodać oliwę, zmieszać ponownie. Ciasto wyrabiać ręcznie lub za pomocą miksera ok 10 minut . W razie potrzeby podsypać lekko mąką. Ciasto przełożyć do miski wysypanej mąką, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
W tym czasie pokroić cebulę w pół-krążki. Na patelni rozgrzać olej, smażyć cebulę ok 15 minut na wolnym ogniu aż zmięknie i się zarumieni, posolić, dodać ocet balsamiczny i miód, smażyć mieszając 1 minutę aż ocet lekko wyparuje i miód oblepi cebulę, odstawić. Grzyby pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać połowę grzybów i smażyć na dużym ogniu aż się zarumienią, posolić i popieprzyć, przełożyć do miski. Usmażyć w ten sam sposób 2 porcję grzybów.
Mozzarellę zetrzeć albo porwać na kawałki. Wyrośnięte ciasto przełożyć na papier do pieczenia wycięty na wielkość blachy. Rozwałkować ciasto w owal. Zostawić na 15 minut. Nagrzać piekarnik i blachę do 250 stopni. Wyjąć blachę, przełożyć papier z ciastem, piec 10 minut. Wyjąć ciasto, ułożyć na wierzch cebulę, grzyby i mozzarellę i wstawić do piekarnika, piec ok 5 minut. Podawać posypane świeżym tymiankiem