Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza z leśnymi grzybami

Przepis dnia 2020-10-09
Pizza z leśnymi grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 301 Ocena: 3425

Dodano:

Odsłon: 234

Bardzo jesienna i aromatyczna pizza z leśnymi grzybami i mozzarellą

Składniki

  • CIASTO
  • 5 g drożdży instant
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 250 g mąki przennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
  • WIERZCH
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duża cebula (lub 2 małe)
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki miodu
  • 2 łyżki masła
  • ok 300 g grzybów leśnych
  • mozzarella 250 g
  • wieży tymianek (można pominąć)
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Pizza z leśnymi grzybami

Przygotowanie

  1. Drożdże zalać wodą, dodać cukier i wymieszać, odstawić na 10 minut.
    Mąkę przesiać do misy miksera, dodać sól i wymieszać.
    Do mąki wlać drożdże z wodą, wymieszać łyżką z mąką, dodać oliwę, zmieszać ponownie.
    Ciasto wyrabiać ręcznie lub za pomocą miksera ok 10 minut . W razie potrzeby podsypać lekko mąką.
    Ciasto przełożyć do miski wysypanej mąką, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.

  2. W tym czasie pokroić cebulę w pół-krążki. Na patelni rozgrzać olej, smażyć cebulę ok 15 minut na wolnym ogniu aż zmięknie i się zarumieni, posolić, dodać ocet balsamiczny i miód, smażyć mieszając 1 minutę aż ocet lekko wyparuje i miód oblepi cebulę, odstawić.
    Grzyby pokroić na cienkie plasterki.
    Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać połowę grzybów i smażyć na dużym ogniu aż się zarumienią, posolić i popieprzyć, przełożyć do miski. Usmażyć w ten sam sposób 2 porcję grzybów.

  3. Mozzarellę zetrzeć albo porwać na kawałki.
    Wyrośnięte ciasto przełożyć na papier do pieczenia wycięty na wielkość blachy. Rozwałkować ciasto w owal. Zostawić na 15 minut.
    Nagrzać piekarnik i blachę do 250 stopni. Wyjąć blachę, przełożyć papier z ciastem, piec 10 minut.
    Wyjąć ciasto, ułożyć na wierzch cebulę, grzyby i mozzarellę i wstawić do piekarnika, piec ok 5 minut.
    Podawać posypane świeżym tymiankiem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń