Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki dyniowe

Placki dyniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 4704

Dodano:

Odsłon: 18600

Proste i smaczne, do jedzenia zarówno na słodko jak i wytrawnie

Składniki

  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Jajka 2 szt.
  • Cukier puder 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
  • Jogurt naturalny 3 łyżki
  • Szczypta soli
  • Puree z pieczonej dyni 300 gram
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W misce mieszamy mąkę z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wbijamy do tego jajka oraz dodajemy puree z pieczonej dyni i jogurt naturalny. Całość mieszamy, aby powstała jednolita masa bez grudek (gdyby była za gęsta, dodajemy więcej jogurtu naturalnego).

  2. Na rozgrzaną patelnię (opcjonalnie polaną niewielką ilością oliwy z oliwek) nakładamy po łyżce ciasta. Placki smażymy na wolnym ogniu, aby urosły i się zarumieniły. Przewracamy je na drugą stronę i również smażymy do zarumienienia. Placki można podawać z cukrem pudrem, miodem, polane śmietaną i oprószone startą na tarce czekoladą lub z innym ulubionym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń