Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste i smaczne, do jedzenia zarówno na słodko jak i wytrawnie
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 335
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2604
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 335
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2604
Składniki
W misce mieszamy mąkę z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wbijamy do tego jajka oraz dodajemy puree z pieczonej dyni i jogurt naturalny. Całość mieszamy, aby powstała jednolita masa bez grudek (gdyby była za gęsta, dodajemy więcej jogurtu naturalnego).
Na rozgrzaną patelnię (opcjonalnie polaną niewielką ilością oliwy z oliwek) nakładamy po łyżce ciasta. Placki smażymy na wolnym ogniu, aby urosły i się zarumieniły. Przewracamy je na drugą stronę i również smażymy do zarumienienia. Placki można podawać z cukrem pudrem, miodem, polane śmietaną i oprószone startą na tarce czekoladą lub z innym ulubionym sosem.