Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z soczewicy to ciekawy pomysł na danie wegańskie, które wspaniale komponuje się z warzywami. Nie ma potrzeby dodawania jajek – soczewica i chia bardzo dobrze łączą wszystkie składniki i zapobiegają rozpadaniu się placków. Dzięki gotowaniu w bulionie, dużej ilości przypraw oraz dodaniu odrobiny warzyw do masy, całość jest niesamowicie wyrazista i pyszna.
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 109
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 498
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 109
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 498
Składniki
Przygotuj soczewicę. Soczewicę opłucz na sitku pod bieżącą wodą i włóż ją do garnka. Zalej ją bulionem i postaw na ogniu. Zagotuj całość i trzymaj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, aż zacznie się lekko rozpadać. Po zakończonym gotowaniu w garnku nie powinno być już płynu.
Przygotuj resztą warzyw. Cebulę i czosnek obierz, a paprykę oczyść z gniazda nasiennego. Pokrój warzywa w kostkę i podsmaż na średnim ogniu do zeszklenia cebuli.
Przygotuj placki. Soczewicę oraz podsmażone warzywa przełóż do robota kuchennego lub blendera. Dołóż wszystkie przyprawy, nasiona chia oraz mąkę. Zblenduj całość do uzyskania pożądanej konsystencji. Może być bardzo jednolita, ale możesz pozostawić także nieco większe kawałki warzyw. Sprawdź konsystencję. Jeśli masa jest zbyt rzadka lub lepka, dodawaj po odrobinie mąki i ponownie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżką placki, po 2-3 łyżki na każdy. Smaż przez ok. 3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Placki z soczewicy podawaj samodzielnie lub jako dodatek do burgerów.