Chrupiące placki ziemniaczane z aromatycznym sosem rydzowym, posypane tartym oscypkiem.
Placki ziemniaczane z rydzami i oscypkiem
Składniki
- Placki:
- Ziemniak - 7 szt dużych
- Cebula - 3 szt małe
- Pieprz, sól
- Jajko- 1 szt
- Mąka - 4 łyżki
- Olej do smażenia
- Sos:
- Rydze - 500g
- Masło klarowane - 1 łyżka
- Pieprz, sól
- Dodatkowo:
- Oscypek
Składniki
- Placki:
- Ziemniak - 7 szt dużych
- Cebula - 3 szt małe
- Pieprz, sól
- Jajko- 1 szt
- Mąka - 4 łyżki
- Olej do smażenia
- Sos:
- Rydze - 500g
- Masło klarowane - 1 łyżka
- Pieprz, sól
- Dodatkowo:
- Oscypek

Etapy przygotowania
Placki: Ziemniaki trzemy na tarce. Odstawiamy na chwilę. Jeśli zbierze się dużo wody na wierzchu, część można odlać. Dodajemy jajko, cebulę pokrojoną w kostkę i mąkę. Mieszamy. Na oleju smażymy placki, aż z obu stron będą ładnie przyrumienione. Wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby zebrał nadmiar oleju i podajemy jak najszybciej - wtedy są najlepsze. Sos: Rydze dokładnie oczyszczamy. Kroimy na ćwiartki lub w paseczki. Dusimy na maśle klarowanym z pieprzem i solą pod przykryciem, aż puszczą sos. Rydze nie potrzebują dużo czasu - 10 minut wystarczy. Placki podajemy z sosem, posypujemy tartym serem.

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 141

Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Kasze i ryż
- Jaglana
- Warzywa
- Buraki
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 364
Ostatnio komentowane przepisy
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 141

Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Kasze i ryż
- Jaglana
- Warzywa
- Buraki
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 364



Składniki
- Placki:
- Ziemniak - 7 szt dużych
- Cebula - 3 szt małe
- Pieprz, sól
- Jajko- 1 szt
- Mąka - 4 łyżki
- Olej do smażenia
- Sos:
- Rydze - 500g
- Masło klarowane - 1 łyżka
- Pieprz, sól
- Dodatkowo:
- Oscypek
Placki: Ziemniaki trzemy na tarce. Odstawiamy na chwilę. Jeśli zbierze się dużo wody na wierzchu, część można odlać. Dodajemy jajko, cebulę pokrojoną w kostkę i mąkę. Mieszamy. Na oleju smażymy placki, aż z obu stron będą ładnie przyrumienione. Wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby zebrał nadmiar oleju i podajemy jak najszybciej - wtedy są najlepsze. Sos: Rydze dokładnie oczyszczamy. Kroimy na ćwiartki lub w paseczki. Dusimy na maśle klarowanym z pieprzem i solą pod przykryciem, aż puszczą sos. Rydze nie potrzebują dużo czasu - 10 minut wystarczy. Placki podajemy z sosem, posypujemy tartym serem.