Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące placki ziemniaczane z aromatycznym sosem rydzowym, posypane tartym oscypkiem.
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 870
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1772
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6292
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 870
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1772
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6292
Składniki
Placki: Ziemniaki trzemy na tarce. Odstawiamy na chwilę. Jeśli zbierze się dużo wody na wierzchu, część można odlać. Dodajemy jajko, cebulę pokrojoną w kostkę i mąkę. Mieszamy. Na oleju smażymy placki, aż z obu stron będą ładnie przyrumienione. Wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby zebrał nadmiar oleju i podajemy jak najszybciej - wtedy są najlepsze. Sos: Rydze dokładnie oczyszczamy. Kroimy na ćwiartki lub w paseczki. Dusimy na maśle klarowanym z pieprzem i solą pod przykryciem, aż puszczą sos. Rydze nie potrzebują dużo czasu - 10 minut wystarczy. Placki podajemy z sosem, posypujemy tartym serem.