Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące placki ziemniaczane z aromatycznym sosem rydzowym, posypane tartym oscypkiem.
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 108
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18284
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 561
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1010
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7606
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 108
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18284
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 561
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1010
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7606
Składniki
Placki: Ziemniaki trzemy na tarce. Odstawiamy na chwilę. Jeśli zbierze się dużo wody na wierzchu, część można odlać. Dodajemy jajko, cebulę pokrojoną w kostkę i mąkę. Mieszamy. Na oleju smażymy placki, aż z obu stron będą ładnie przyrumienione. Wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby zebrał nadmiar oleju i podajemy jak najszybciej - wtedy są najlepsze. Sos: Rydze dokładnie oczyszczamy. Kroimy na ćwiartki lub w paseczki. Dusimy na maśle klarowanym z pieprzem i solą pod przykryciem, aż puszczą sos. Rydze nie potrzebują dużo czasu - 10 minut wystarczy. Placki podajemy z sosem, posypujemy tartym serem.