Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam placki ziemniaczane, które zawsze przypominają mi najmilsze smaki dzieciństwa. Dzisiaj przygotowałam je w trochę innej, ale równie smacznej wersji z dodatkiem szczypiorku. Placki najlepiej smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany lub lekkiego sosu grzybowego. Smacznie polecam :)
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10515
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336831
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4518
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424259
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10515
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336831
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4518
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424259
Składniki
Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, przekładamy je na sito ustawione na misce i delikatnie odciskamy. Skrobię, która pozostała na dnie dodajemy do ziemniaków, do których dodajemy także jajka, mąkę, śmietanę*, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany koperek oraz szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy, a powstałą masę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Porcje masy nakładamy na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy placki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju. * zapobiegnie ciemnieniu ziemniaków
Gotowe placki podajemy jako samodzielne danie z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Placki świetnie sprawdzą się także z dodatkiem sosu pieczarkowego lub kurkowego. Życzę smacznego! :)