Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem

Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1033 Ocena: 28797

Dodano:

Odsłon: 29428

Uwielbiam placki ziemniaczane, które zawsze przypominają mi najmilsze smaki dzieciństwa. Dzisiaj przygotowałam je w trochę innej, ale równie smacznej wersji z dodatkiem szczypiorku. Placki najlepiej smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany lub lekkiego sosu grzybowego. Smacznie polecam :)

Składniki

  • 5 dużych ziemniaków
  • pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 łyżka koperku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka śmietany
  • sól do smaku
  • pieprz czarny
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem

Przygotowanie

  1. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, przekładamy je na sito ustawione na misce i delikatnie odciskamy. Skrobię, która pozostała na dnie dodajemy do ziemniaków, do których dodajemy także jajka, mąkę, śmietanę*, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany koperek oraz szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy, a powstałą masę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

    Porcje masy nakładamy na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy placki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

    * zapobiegnie ciemnieniu ziemniaków

  2. Gotowe placki podajemy jako samodzielne danie z dodatkiem kwaśnej śmietany.

  3. Placki świetnie sprawdzą się także z dodatkiem sosu pieczarkowego lub kurkowego.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń