Do góry

Dania główne Przepis na:

Placuszki z cukinii i fety

Placuszki z cukinii i fety

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 5915

Dodano:

Odsłon: 25821

Bardzo aromatyczne placuszki z dodatkiem pysznego sosu koperkowego.

Składniki

  • cukinia, 2 średniej wielkości
  • czosnek, 2 ząbki
  • koperek posiekany, 3 łyżki
  • natka pietruszki, 1 mały pęczek
  • jajko duże, 1 sztuka
  • żółtko, 1 sztuka
  • cebula dymka,1/2 pęczka
  • sok z cytryny, 2 łyżeczki
  • skórka z cytryny, 1 i 1/2 łyżeczki
  • feta, 1/2 szklanki
  • mąka, 1/2 szklanki lub jak potrzeba więcej
  • oliwa lub olej do smażenia
  • jogurt naturalny, 1 szklanka
  • sól i świeżo zmielony pieprz
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placuszki z cukinii i fety

Przygotowanie

  1. Sos koperkowy: w misce wymieszać razem jogurt, ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę,2 łyżeczki posiekanego koperku,2 łyżeczki soku z cytryny,troszkę soli i pieprzu.
    Odstawić na czas przygotowywania placuszków do lodówki.

  2. Cukinię obrać,wydrążyć nasiona,zetrzeć na grubej tarce do miski,posypać 1/2 łyżeczki soli i odstawić na około 5 minut.
    Po tym czasie cukinię odcisnąć przez sito z nadmiaru wody.

  3. Przełożyć cukinię do miski,dodać jajko,żółtko,skórkę z cytryny,czosnek,
    rozdrobnioną fetę,mąkę,1/2 łyżeczki soli (lub mniej do smaku) i wymieszać.
    Dołożyć posiekaną dymkę,koperek i nać pietruszki,wymieszać.
    Jeśli ciasto jest zbyt mokre dodać łyżkę mąki.

  4. Rozgrzać oliwę lub olej i nakładać średniej wielkości placuszki.
    Smażyć na złoty kolor z jednej strony,a następnie delikatnie odwrócić na drugą stronę.
    Przełożyć na ręcznik papierowy,aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
    Powinno wyjść z podanej ilości 12 sztuk.
    Podawać na ciepło z dodatkiem sosu koperkowego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń