Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo aromatyczne placuszki z dodatkiem pysznego sosu koperkowego.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2250
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1361
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 512
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3522
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1170
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2250
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1361
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 512
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3522
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1170
Składniki
Sos koperkowy: w misce wymieszać razem jogurt, ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę,2 łyżeczki posiekanego koperku,2 łyżeczki soku z cytryny,troszkę soli i pieprzu. Odstawić na czas przygotowywania placuszków do lodówki.
Cukinię obrać,wydrążyć nasiona,zetrzeć na grubej tarce do miski,posypać 1/2 łyżeczki soli i odstawić na około 5 minut. Po tym czasie cukinię odcisnąć przez sito z nadmiaru wody.
Przełożyć cukinię do miski,dodać jajko,żółtko,skórkę z cytryny,czosnek, rozdrobnioną fetę,mąkę,1/2 łyżeczki soli (lub mniej do smaku) i wymieszać. Dołożyć posiekaną dymkę,koperek i nać pietruszki,wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt mokre dodać łyżkę mąki.
Rozgrzać oliwę lub olej i nakładać średniej wielkości placuszki. Smażyć na złoty kolor z jednej strony,a następnie delikatnie odwrócić na drugą stronę. Przełożyć na ręcznik papierowy,aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Powinno wyjść z podanej ilości 12 sztuk. Podawać na ciepło z dodatkiem sosu koperkowego.