Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo aromatyczne placuszki z dodatkiem pysznego sosu koperkowego.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 48
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3582
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 127
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 856
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 48
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3582
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 127
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 856
Składniki
Sos koperkowy: w misce wymieszać razem jogurt, ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę,2 łyżeczki posiekanego koperku,2 łyżeczki soku z cytryny,troszkę soli i pieprzu. Odstawić na czas przygotowywania placuszków do lodówki.
Cukinię obrać,wydrążyć nasiona,zetrzeć na grubej tarce do miski,posypać 1/2 łyżeczki soli i odstawić na około 5 minut. Po tym czasie cukinię odcisnąć przez sito z nadmiaru wody.
Przełożyć cukinię do miski,dodać jajko,żółtko,skórkę z cytryny,czosnek, rozdrobnioną fetę,mąkę,1/2 łyżeczki soli (lub mniej do smaku) i wymieszać. Dołożyć posiekaną dymkę,koperek i nać pietruszki,wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt mokre dodać łyżkę mąki.
Rozgrzać oliwę lub olej i nakładać średniej wielkości placuszki. Smażyć na złoty kolor z jednej strony,a następnie delikatnie odwrócić na drugą stronę. Przełożyć na ręcznik papierowy,aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Powinno wyjść z podanej ilości 12 sztuk. Podawać na ciepło z dodatkiem sosu koperkowego.