Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 5915
Dodano: 05.08.2014
Odsłon: 25821
3-4 os. | 15 min | łatwe | tanie |
Sos koperkowy: w misce wymieszać razem jogurt, ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę,2 łyżeczki posiekanego koperku,2 łyżeczki soku z cytryny,troszkę soli i pieprzu.
Odstawić na czas przygotowywania placuszków do lodówki.
Cukinię obrać,wydrążyć nasiona,zetrzeć na grubej tarce do miski,posypać 1/2 łyżeczki soli i odstawić na około 5 minut.
Po tym czasie cukinię odcisnąć przez sito z nadmiaru wody.
Przełożyć cukinię do miski,dodać jajko,żółtko,skórkę z cytryny,czosnek,
rozdrobnioną fetę,mąkę,1/2 łyżeczki soli (lub mniej do smaku) i wymieszać.
Dołożyć posiekaną dymkę,koperek i nać pietruszki,wymieszać.
Jeśli ciasto jest zbyt mokre dodać łyżkę mąki.
Rozgrzać oliwę lub olej i nakładać średniej wielkości placuszki.
Smażyć na złoty kolor z jednej strony,a następnie delikatnie odwrócić na drugą stronę.
Przełożyć na ręcznik papierowy,aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Powinno wyjść z podanej ilości 12 sztuk.
Podawać na ciepło z dodatkiem sosu koperkowego.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Konto usunięte 08 sierpnia 2014Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam takie placuszki!3 Kto głosował? | Odpowiedz