Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo aromatyczne placuszki z dodatkiem pysznego sosu koperkowego.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9518
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1095
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4426
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 168
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20782
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9518
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1095
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4426
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 168
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20782
Składniki
Sos koperkowy: w misce wymieszać razem jogurt, ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę,2 łyżeczki posiekanego koperku,2 łyżeczki soku z cytryny,troszkę soli i pieprzu. Odstawić na czas przygotowywania placuszków do lodówki.
Cukinię obrać,wydrążyć nasiona,zetrzeć na grubej tarce do miski,posypać 1/2 łyżeczki soli i odstawić na około 5 minut. Po tym czasie cukinię odcisnąć przez sito z nadmiaru wody.
Przełożyć cukinię do miski,dodać jajko,żółtko,skórkę z cytryny,czosnek, rozdrobnioną fetę,mąkę,1/2 łyżeczki soli (lub mniej do smaku) i wymieszać. Dołożyć posiekaną dymkę,koperek i nać pietruszki,wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt mokre dodać łyżkę mąki.
Rozgrzać oliwę lub olej i nakładać średniej wielkości placuszki. Smażyć na złoty kolor z jednej strony,a następnie delikatnie odwrócić na drugą stronę. Przełożyć na ręcznik papierowy,aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Powinno wyjść z podanej ilości 12 sztuk. Podawać na ciepło z dodatkiem sosu koperkowego.