Do góry

Dania główne Przepis na:

Plastry schabu - azjatyckie smaki

Plastry schabu - azjatyckie smaki

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 447

Dodano:

Odsłon: 534

Plastry schabu z warzywami w sosie sojowo-ostrygowym z dodatkiem krojonych grzybków mun, kalarepy i pędów bambusa.

Składniki

  • 200g schabu bez kości
  • 1 paczka grzybów mun
  • pół kalarepy
  • 1 marchewka
  • 1 cebula dymka
  • pół czerwonej cebuli
  • ok. 5 cm imbiru świeżego
  • 1 mała czerwona papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pędów bambusa
  • szczypiorek
  • biały sezam
  • 5 łyżek sosu sojowego ciemnego
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • pół limonki lub cytryny
  • olej
  • makaron chow mein
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Plastry schabu - azjatyckie smaki

Przygotowanie

  1. W pierwszej kolejności przygotuj wszystkie składniki.
    Pokrój w słupki marchewkę, imbir i kalarepę.
    Cebulę dymkę oraz czerwoną pokrój w pióra.
    Pokrój papryczkę chilli w plasterki i posiekaj czosnek.

    Na rozgrzną patelnię z olejem (ok. 2 łyżki) wrzuć marchewkę, cebulę dymkę i cebulę czerwoną. Podsmaż przez ok.3 min, aż warzywa się zarumienią i dodaj kalarepę, imbir, oraz czosnek, smaż kolejne 3 minuty. W czasie smażenia, mieszaj wszystkie składniki co jakiś czas.

    Przełóż warzywa na talerz.

    Grzybki mun zalej ciapłą wodą i zostaw, aż zmiekną (ok. 15 min). Po tym czasie przełóż na sitko.

    Na patelnię wlej łyżkę oleju i dodaj odsączone grzybki mun, pędy bambusa oraz papryczkę chilli. Podsmażaj i mieszaj kilka minut na dość intensywnym ogniu. Dodaj do warzyw na talerzu.

    Ugotuj makaron wg przepisu.Przełóż na sitko.

    Przygotuj schab. Pokrój go w cienkie plastry.

    Połóż plastry na mocno rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Podsmażaj przez kilka minut (ok.6-7 min) nie odwracając plastrów.
    Po tym czasie przełóż na schab wszystkie składniki z talerza. Dodaj sos sojowy, sos ostrygowy, sok z limonki, wymieszaj dokładnie i na koniec dodaj sos rybny oraz ugotowany makaron. Wymieszaj ze sobą wszystko dokładnie i podmaż chwilkę.

    Podawaj posypane szczypiorkiem oraz białym sezamem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń