Do góry

Dania główne Przepis na:

Podwójny schabowy w panko

Podwójny schabowy w panko

Autor:

Przepisów i artykułów: 831 Ocena: 16415

Dodano:

Odsłon: 2479

Duuuuży kotlet z czosnkiem i szalotką w pysznej panierce z panko. Panko jest delikatniejsza i znacznie dłużej pozostaje chrupiąca niż bułka tarta. Kotlety najlepiej smakują z ziemniakami i kaparami.

Składniki

  • schab 700 g ( 4 plastry )
  • 1-2 jajka
  • panko 8 -10 łyżek
  • 2 spore ząbki czosnku
  • 1 spora szalotka
  • mąka pszenna 3-4 łyżki
  • sól, pieprz
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Podwójny schabowy w panko

Przygotowanie

  1. Wychodzą 2 duże kotlety.
    Mięso pokrój na plastry, rozbij je tłuczkiem na dość cienkie płaty, dopraw solą i pieprzem. Odstaw na pół godziny.
    Szalotkę i czosnek obierz pokrój w plasterki i krótko przesmaż na patelni, lekko przyrumieniając.
    Na 1 płat schabu nałóż połowę czosnku i szalotki.
    Na niego połóż drugi plaster schabu i jeszcze raz roztłucz mięso.
    Kotlety panierujemy w
    * mące
    *roztrzepanych jajkach
    * panko
    Na patelni rozgrzej smalec, kotlety smaż z obu stron na złoty kolor.
    Ja smażyłam około 10 minut.
    Po usmażeniu kotlety osącz na ręczniku papierowym, ewentualnie dopraw solą i podawaj.
    Idealnie smakują z puree ziemniaczanym z czosnkiem i kaparami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń