Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Otulona przyprawami polędwiczka wieprzowa zapiekana z pieczarkami i zamknięta w chrupiącym cieście francuskim. Przepis jest bardzo łatwy i dość szybki, produkty ogólnodostępne... to może uda mi się podrzucić Wam pomysł na świąteczny obiad? :)
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10114
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2741
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1863
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 720
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3962
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10114
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2741
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1863
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 720
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3962
Składniki
Polędwiczkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i obsypujemy solą, pieprzem, papryką i tymiankiem, przekładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Cebulę i pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy razem na maśle. Przyprawiamy solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Odstawiamy do wystudzenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200ºC.
Polędwiczkę podsmażamy dokładnie na patelni z rozgrzanym olejem - po maksymalnie 2 minuty z każdej strony. Ciasto francuskie rozwijamy na blacie, układamy na nim pieczarki, tak żeby zostawić 2 cm puste marginesy z brzegu ciasta i na wierzch układamy podsmażoną polędwiczkę. Całość zawijamy tak, żeby wyszła nam rolada i wszystkie końce ciasta były dokładnie zlepione. Gotową roladę smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na 25 minut.
Po upieczeniu wyciągamy pieczeń z piekarnika i przekładamy na blat na kilka minut, aby mięso odpoczęło. Kroimy w plastry i podajemy z ulubionymi dodatkami np. puree ziemniaczanym. Smacznego! :)