Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami w cieście francuskim

Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami w cieście francuskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 1077

Dodano:

Odsłon: 3650

Otulona przyprawami polędwiczka wieprzowa zapiekana z pieczarkami i zamknięta w chrupiącym cieście francuskim. Przepis jest bardzo łatwy i dość szybki, produkty ogólnodostępne... to może uda mi się podrzucić Wam pomysł na świąteczny obiad? :)

Składniki

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa
  • 3/4 płata ciasta francuskiego
  • 500 g pieczarek
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • ostra mielona papryka
  • olej
  • 1 jajko do posmarowania ciasta
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Polędwiczkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i obsypujemy solą, pieprzem, papryką i tymiankiem, przekładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
    Cebulę i pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy razem na maśle. Przyprawiamy solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Odstawiamy do wystudzenia.
    Piekarnik rozgrzewamy do 200ºC.

  2. Polędwiczkę podsmażamy dokładnie na patelni z rozgrzanym olejem - po maksymalnie 2 minuty z każdej strony.
    Ciasto francuskie rozwijamy na blacie, układamy na nim pieczarki, tak żeby zostawić 2 cm puste marginesy z brzegu ciasta i na wierzch układamy podsmażoną polędwiczkę.
    Całość zawijamy tak, żeby wyszła nam rolada i wszystkie końce ciasta były dokładnie zlepione. Gotową roladę smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na 25 minut.

  3. Po upieczeniu wyciągamy pieczeń z piekarnika i przekładamy na blat na kilka minut, aby mięso odpoczęło.
    Kroimy w plastry i podajemy z ulubionymi dodatkami np. puree ziemniaczanym.
    Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń