Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2646 Ocena: 20880

Dodano:

Odsłon: 36677

Smaczny i prosty w wykonaniu obiad.

Składniki

  • polędwiczka wieprzowa 60 dag
  • sól i pieprz do smaku
  • majeranek do smaku
  • Czosnek 3 ząbki
  • Składniki surówki:
  • Kapusta kiszona 1/2 kg
  • Marchew 2 szt
  • Cebula biała 1 szt
  • Szczypiorek
  • Natka pietruszki
  • Cukier do smaku
  • oliwa z oliwek lub olej 3 łyżki
  • Składniki dodatkowe:
  • Ziemniaki 1 kg
  • ½ szklanki śmietanki do sosów
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Polędwiczki opłukać, pozbawić błonki, pokroić w plastry o grubości 2 cm. Po czym lekko utłuc, natrzeć pieprzem, solą, majerankiem i odstawić na dwie godziny. W między czasie ugotować ziemniaki i przygotować surówkę. Kapustę przepłukać, dodać startą marchewkę, posiekaną cebulę, natkę pietruszki, szczypiorek, doprawić cukrem do smaku i wymieszać z oliwą. Następnie wstawić do lodówki. W rondlu rozgrzać olej, włożyć przygotowane mięso, posypać zmiażdżonym czosnkiem i obsmażyć z obu stron na rumiano po czym zalać niewielką ilością wody. Dusić na małym ogniu do miękkości mięsa. Na koniec wlać śmietankę, lecz nie zagotować. Przepis bardzo prosty a efekt skuteczny. Ziemniaki możemy okrasić cebulką usmażoną na masełku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń