Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawka diabelska to danie przeznaczone dla osób o mocnych nerwach i jeszcze mocniejszych kubkach smakowych. Podpiekanie różnego rodzaju papryk, a także solidna porcja przypraw sprawiają, że to danie jest naprawdę pikantne.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 159
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2439
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 159
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2439
Składniki
Mięso umyj i oczyść z błonek oraz fragmentów tłuszczu. Podziel je w kostkę o boku ok. 3 cm. Posyp je obficie solą i pieprzem. Ziemniaki obierz i pokrój na połówki. Większe sztuki przedziel na ćwiartki.
Wszystkie papryki podziel na pół i wyjmij z nich gniazda nasienne. Połóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do góry. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza na 10-15 minut – do momentu lekkiego zaczernienia skórki.
W robocie kuchennym lub blenderem zmiksuj ze sobą: pieczone papryki, paprykę w proszku, passatę pomidorową i 2 łyżeczki octu. Masa powinna mieć gładką konsystencję.
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną drobno cebulę i smaż pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, przez ok. 8 minut – do zeszklenia. Dodaj tymianek i drobno posiekany czosnek. Smaż przez kolejne 2 minuty, a następnie dodaj przygotowaną wcześniej pastę paprykową, pomidory z sokiem, mięso oraz 2/3 bulionu wołowego. Dobrze wymieszaj. Patelnię przykryj i wstaw do piekarnika, jeśli to możliwe. Możesz także jej zawartość przenieść do garnka przeznaczonego do zapiekania.
Trzymaj potrawkę w piekarniku nagrzanym do 160 st. Celsjusza przez 2 godziny. Po ok. połowie czasu danie przemieszaj.
Po 2 godzinach dodaj do potrawy ziemniaki, a także pozostałą część bulionu wołowego. Przykryj garnek i zapiekaj go przez kolejną godzinę, ponownie mieszając po połowie tego czasu. Wyjmij potrawkę z piekarnika. Zbierz z wierzchu potrawki nagromadzony nadmiar tłuszczu. Dodaj pozostałą łyżkę octu oraz przyprawy. W razie potrzeby dodaj soli i pieprzu. Potrawkę diabelską można podawać z kleksem śmietany, który nieco złagodzi dość mocno pikantny smak.