Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne wykorzystanie kurczaka z rosołu
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 305
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1650
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 305
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1650
Składniki
W niedzielę był rosół, dziś jest potrawka z kurczaka, na którym gotowałam rosół. Uważam, że mięso z zup zawsze można wykorzystać na wiele sposobów. Zazwyczaj, wzorem mojego taty, przyrządzam potrawkę. W zależności od dodanych składników towarzyszących, smaki mogą być naprawdę różne. Dziś o smaku lekko orientalnym ;) Na oliwę z oliwek wrzuciłam startą marchewkę i poszatkowaną cebulę. Po chwili duszenia dodałam ok. pół łyżeczki mielonej ostrej papryki, 1 łyżeczkę curry, posiekane 4 ząbki czosnku, trochę drobno posiekanej zielonej pietruszki, sól, kilka kropel przyprawy w płynie Maggi, pół szklanki wody. Dusiłam 5 minut pod przykryciem, następnie dodałam mięso kurczaka, które wcześniej oczywiście oddzieliłam od kości :) W zwązku z tym, że kurczak był już wcześniej ugotowany, a warzywa nie powinny być rozgotowane, po dodaniu mięsa potrawkę dusiłam już tylko ok 2 minut. Gotową potrawkę można podać z drobnym makaronem lub ryżem.