Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety wieprzowe z topinamburem w sosie porowo-paprykowym.

Pulpety wieprzowe z topinamburem w sosie porowo-paprykowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 844 Ocena: 16635

Dodano:

Odsłon: 936

Szybko i smacznie,pulpety wyszły pulchne i miękkie,a sos dopełnił smaku całej potrawie. Serdecznie polecam:)

Składniki

  • mięso wp.łopatka 60dkg
  • cebula suszona 1 łyżka
  • zielone pędy czosnku kilka szt.,15dkg topinambura
  • natka selera naciowego
  • jajka 2 szt
  • kajzerka
  • bułka tarta 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku
  • SOS
  • Papryka czerwona
  • por biała część
  • szalotka
  • jabłko
  • Jogurt naturalny 100ml
  • mąka 1 łyżka do sosu oraz do obtoczenia pulpetów
  • Pieprz ziołowy,maggi
  • mało łyżka
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pulpety wieprzowe z topinamburem w sosie porowo-paprykowym.

Przygotowanie

  1. Pora,paprykę jabłkoi szalotkę pokroić na kawałki i podsmażyć na maśle lub innym tłuszczu.

    W między czasie zmielić mięso wraz z namoczoną i odciśniętą bułką.
    Do mięsa dodać startego na grubych oczkach topinambura,suszoną cebulkę ,pędy czosnku,natkę selera,sól,pieprz ,jajka i bułkę tartą.
    Dokładnie wyrobić mięso.

    Formować pulpety ,obtaczać w mące i wrzucić partiami,na gotującą wodę.Gotować 7-10min.
    Wyjąć do osobnego naczynia.

    Warzywa zalać 1/2 l wody i zblendować.
    Dolać 1 l wody zagotować,mąkę roztrzepać z zimną wodą wlać do sosu.
    Zabielić jogurtem i doprawić do smaku.

  2. Do sosu dodać wcześniej ugotowane pulpety ,zagotować 5 min.podawać z makaronem,kaszą bądź ziemniakami.
    Można też ugotować w sosie ,bez wcześniejszego obgotowania w wodzie,ja wolałam ten sposób,by pozbyć się niepotrzebnego tłuszczu.

  3. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 02 marca 2018 Mmmm.... Doskonałe i bardzo apetyczne pulpeciki :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 02 marca 2018 Wyglądają apetycznie, chociaż jeszcze nie miałam przyjemności jeść topinambura ;-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KORAL 02 marca 2018 No widzę że koleżanka zrobiła zakup topinambura :)Pulpety świetne :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 01 marca 2018 Ale pyszności i znów, o tak niedobrej porze ;)
Biorę na sobotę, bo na jutro już mamy xD
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 01 marca 2018 jeju, takiego pulpecika to bym zjadla, najdelikatniejsza z mozliwych wersji :)
zapisuje na pozniej ;p
Odpowiedzi: 7 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń