Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybko i smacznie,pulpety wyszły pulchne i miękkie,a sos dopełnił smaku całej potrawie. Serdecznie polecam:)
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 455
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5658
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 455
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5658
Składniki
Pora,paprykę jabłkoi szalotkę pokroić na kawałki i podsmażyć na maśle lub innym tłuszczu. W między czasie zmielić mięso wraz z namoczoną i odciśniętą bułką. Do mięsa dodać startego na grubych oczkach topinambura,suszoną cebulkę ,pędy czosnku,natkę selera,sól,pieprz ,jajka i bułkę tartą. Dokładnie wyrobić mięso. Formować pulpety ,obtaczać w mące i wrzucić partiami,na gotującą wodę.Gotować 7-10min. Wyjąć do osobnego naczynia. Warzywa zalać 1/2 l wody i zblendować. Dolać 1 l wody zagotować,mąkę roztrzepać z zimną wodą wlać do sosu. Zabielić jogurtem i doprawić do smaku.
Do sosu dodać wcześniej ugotowane pulpety ,zagotować 5 min.podawać z makaronem,kaszą bądź ziemniakami. Można też ugotować w sosie ,bez wcześniejszego obgotowania w wodzie,ja wolałam ten sposób,by pozbyć się niepotrzebnego tłuszczu.
Smacznego życzę!