Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne i wykwintne danie z niedocenianych polskich podrobów.
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1210
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457746
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1462
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2278
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 585
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1210
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457746
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1462
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2278
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 585
Składniki
Policzki oczyszczamy z błon, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso z każdej strony na złoto. Następnie przekładamy je do żeliwnego garnka.
Na tej samej patelni, podsmażamy cebulę pokrojoną w ćwiartki i dodajemy ją do mięsa. Następnie na patelnię wlewamy 100 ml wina, doprowadzamy do wrzenia, mieszamy do spodu patelni (żeby zdjąć wszystkie smaki) i przelewamy wino do garnka z mięsem.
Do garnka z mięsem i cebulą wlewamy bulion, resztę wina (300 ml), gałązki świeżego tymianku, pieprz w całych ziarnach i liście laurowe. Pieczemy pod przykryciem 2,5-3h, aż mięso stanie się delikatne i rozpadające się.
Wyjmujemy mięso ostrożnie z sosu, a sos odcedzamy przez sitko na patelnię. Do mniejszego garnuszka wlewamy kilka łyżek sosu i rozprowadzamy w nim łyżkę mąki kukurydzianej - mieszamy, aż pozbędziemy się grudek. Następnie całość wlewamy z powrotem do sosu. Dodajemy 2 kostki czekolady, doprowadzamy do wrzenia i redukujemy do momentu, aż sos będzie odpowiednio gęsty (kiedy powstające na powierzchni bąbelki wyglądają jak te, kiedy robimy karmel).
Do sosu na koniec dodajemy łyżkę masła, mieszamy i gotowe!.
Na talerzu układamy puere, na nim mięsko a całość polewamy sosem.
Smacznego! :)