Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne i wykwintne danie z niedocenianych polskich podrobów.
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1620
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 715
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 700
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 294
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1620
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 715
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 700
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 294
Składniki
Policzki oczyszczamy z błon, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso z każdej strony na złoto. Następnie przekładamy je do żeliwnego garnka.
Na tej samej patelni, podsmażamy cebulę pokrojoną w ćwiartki i dodajemy ją do mięsa. Następnie na patelnię wlewamy 100 ml wina, doprowadzamy do wrzenia, mieszamy do spodu patelni (żeby zdjąć wszystkie smaki) i przelewamy wino do garnka z mięsem.
Do garnka z mięsem i cebulą wlewamy bulion, resztę wina (300 ml), gałązki świeżego tymianku, pieprz w całych ziarnach i liście laurowe. Pieczemy pod przykryciem 2,5-3h, aż mięso stanie się delikatne i rozpadające się.
Wyjmujemy mięso ostrożnie z sosu, a sos odcedzamy przez sitko na patelnię. Do mniejszego garnuszka wlewamy kilka łyżek sosu i rozprowadzamy w nim łyżkę mąki kukurydzianej - mieszamy, aż pozbędziemy się grudek. Następnie całość wlewamy z powrotem do sosu. Dodajemy 2 kostki czekolady, doprowadzamy do wrzenia i redukujemy do momentu, aż sos będzie odpowiednio gęsty (kiedy powstające na powierzchni bąbelki wyglądają jak te, kiedy robimy karmel).
Do sosu na koniec dodajemy łyżkę masła, mieszamy i gotowe!.
Na talerzu układamy puere, na nim mięsko a całość polewamy sosem.
Smacznego! :)