Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 125 Ocena: 2134
Dodano: 27.11.2017
Odsłon: 16950
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko, sól i zagniatamy ciasto. Cebulkę kroimy i smażmy na oleju, po czym dodajemy do surowego mięsa, przyprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Dłonią oprószoną mąką nabieramy porcje wielkości orzecha włoskiego, przypłaszczamy je tak, aby powstał mały placek, a następnie umieszczamy na środku farsz mięsny i zlepiamy, nadając kluskom kształt kulki. Gotujemy w osolonej wodzie. Wyjmujemy łyżką cedzakową, 5 min. po tym jak wypłyną na powierzchnię. Po ugotowaniu pyzy okraszamy smalczykiem ze skwarkami lub przyrumienioną cebulką.
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

gochna55 02 grudnia 2017Zgłoś do usunięcia
Mniam. Do zrobienia, bo pewnie u Ciebie wyjedli do ostatniej cebulki i skwareczka.2 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 28 listopada 2017Zgłoś do usunięcia
O ja! ChceM kilka <3 Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 27 listopada 2017Zgłoś do usunięcia
Nie do podzielenia u nas hihihi.Musiało być być osiem, a tak w ogóle to super i pyszności :)
Też często goszczą na naszym stole i szybciej znikają niż się pojawią ;) Odpowiedzi: 2 ▼
0 Kto głosował? | Odpowiedz