Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutkie, domowe pyzy z mięsem mielonym to klasyk polskiej kuchni. W tej wersji wykorzystujemy gotowane ziemniaki, a farsz to prosty miks mielonego mięsa i cebulki. Jajko w cieście sprawia, że pyzy są bardziej zwarte i łatwiejsze do formowania. To idealna propozycja na rodzinny obiad – sycąca i przepyszna.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 732
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22766
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15139
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4853
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45458
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 732
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22766
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15139
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4853
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45458
Składniki
Obrane ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie do miękkości. Po ostudzeniu przeciskamy przez praskę lub dokładnie tłuczemy. Zostawiamy do przestudzenia.
Do wystudzonych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną oraz szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. W razie potrzeby dosypujemy odrobinę mąki.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę lub siekamy. Dodajemy ją bezpośrednio do surowego mięsa mielonego lub podsmażamy na odrobinie oleju i dopiero łączymy z mięsem – w zależności od preferencji. Podsmażona cebula sprawi, że farsz będzie łagodniejszy i bardziej aromatyczny. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Z ciasta odrywamy porcje wielkości dużego orzecha i spłaszczamy w dłoni. Następnie nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy formując kulki. W razie potrzeby podsypujemy mąką.
Pyzy wrzucamy partiami do osolonego wrzątku. Gotujemy około 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię i wyławiamy łyżką cedzakową. Pyzy z mięsem mielonym są gotowe, podajemy z masłem, podsmażoną cebulką lub skwarkami. Smacznego