Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Quiche ze szpinakiem, szynką i boczkiem, to doskonała propozycja dla miłośników efektownych dań, które robi się błyskawicznie! W tym wydaniu będzie to nieco lżejsza wersja klasycznego quiche, bo w wersji bezglutenowej, która powinna szczególnie przypaść do gustu osobom będącym na diecie niskowęglowodanowej lub ketogenicznej. Danie wychodzi wyjątkowo wyraziste w smaku dzięki szynce i boczkowi, szpinak z czosnkiem nadaje niesamowitego aromatu i kremowej konsystencji, a chrupkość sera sprawia, że dosłownie rozpływa się w ustach.
forma do tarty, deska do krojenia, miska, talerzyk, mikser
Propozycja na sycące danie dla gromadki gości. Można wykorzystać warzywa pozo...
Odsłon: 60
Świetna przekąska na imprezkę, sylwestra oraz też dobrze sprawdzi się jako ob...
Odsłon: 71
Smakowitości na imprezy domowe i nie tylko bez zawartości chemii.
Odsłon: 23
Przepis dnia
Dorsz pieczony to szybki i prosty przepis na rybne danie, które sprawdzi się...
Odsłon: 5493
Propozycja na sycące danie dla gromadki gości. Można wykorzystać warzywa pozo...
Odsłon: 60
Świetna przekąska na imprezkę, sylwestra oraz też dobrze sprawdzi się jako ob...
Odsłon: 71
Smakowitości na imprezy domowe i nie tylko bez zawartości chemii.
Odsłon: 23
Przepis dnia
Dorsz pieczony to szybki i prosty przepis na rybne danie, które sprawdzi się...
Odsłon: 5493
Składniki
Na patelni rozgrzej olej lub masło (około 30 ml lub g), a następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż cebulę do zrumienienia przez kilka minut. W ostatniej minucie dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodaj soli i pieprzu. Gdy będzie już gotowa, odstaw na talerzyku.
Na tej samej patelni podsmaż boczek pokrojony w paski lub kostkę. Nie musisz dodawać dodatkowego tłuszczu. Podsmażaj boczek przez kilka minut do wytopienia się.
Szpinak baby umyj i osusz. Podsmażaj na patelni do momentu skurczenia się szpinaku. Szpinak w tym czasie przesiąknie smakiem boczku. Całość dopraw solą, pieprzem oraz czosnkiem niedźwiedzim do smaku.
W misce rozbij jajka i zmiksuj ze śmietanką. Dodaj soli oraz pieprzu.
Do formy na tartę przełóż szpinak z boczkiem.
Na szpinak i boczek przełóż cebulkę, a następnie pokrojoną w kostkę szynkę oraz przygotowaną wcześniej cebulkę.
Całość zalej sosem jajecznym ze śmietanką.
Na drobnych oczkach zetrzyj ser żółty lub mozzarellę. Posyp serem wierzch quiche. Na wierzchu możesz dodać oregano. Przykryj całość folią aluminiową.
Tak przygotowaną całość zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut.