Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiejsze danie to potrawa dla wielbicieli mięsa, a także tych, którzy chcą w swej diecie unikać zbędnego tłuszczu i pilnują tego co jedzą. Duszone udka z kurczaka przygotowuję często dla mojej Babci, która musi unikać potraw smażonych oraz ciężkostrawnych. Mięso duszone na wodzie jest miękkie i aromatyczne. Co prawda brak na nim chrupiącej skórki, ale zdrowie jest najważniejsze. Kurczak w takim wydaniu według mnie smakuje równie dobrze, jak ten pieczony albo smażony.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4913
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13317
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5815
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7476
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4913
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13317
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5815
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7476
Składniki
Udka z kurczaka dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie odcinamy nadmiar skóry i resztki piór. Każde udko nacieramy solą i przyprawami. Wierzch każdego udka posypujemy szczyptą Vegety.
Mięso układamy w brytfannie wyłożonej filią aluminiową, podlewamy częścią wody. Wkładamy do piecyka rozgrzanego do 180 stopni C. Dusimy pod przykryciem około 1,5h (po upływie 45 min. znowu wlewamy wodę). Po upływie danego czasu sprawdzamy czy mięso jest już miękkie a woda pod kurczakiem zredukowana.
Uduszone udka wyjmujemy z piecyka. Wytopiony z kurczaka tłuszcz można zlać do słoiczka (zgęstnieje do konsystencji galarety) i wykorzystać w kuchni jako dodatek do smarowania chleba (zdrowszy rodzaj smalcu).
Smacznego!