Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe racuchy z domową konfiturą. Przepis na to danie pochodzi z 419. odcinka programu "Ewa gotuje".
Domowe wafle do deser mojego dzieciństwa z masą orzechową, dżemem z czarnej p...
Odsłon: 29
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 54
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 49
Przełożony powidłami piernik kasztelański to szybki w przygotowaniu wariant ś...
Odsłon: 2557
Domowe wafle do deser mojego dzieciństwa z masą orzechową, dżemem z czarnej p...
Odsłon: 29
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 54
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 49
Przełożony powidłami piernik kasztelański to szybki w przygotowaniu wariant ś...
Odsłon: 2557
Składniki
Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołeczek. Wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru, wlać ½ szklanki ciepłego mleka. Delikatnie wymieszać, przykryć i odstawić na ½ godziny.
Po tym czasie wybić jajko. Uperfumować cukrem waniliowym. Wlać resztę mleka. Posolić. Wymieszać łyżką. Wyrobić. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Gdy ciasto podwoi objętość zrobić zgrabne racuchy i usmażyć na mocno rozgrzanym maśle (z obu stron przez 2-3 minuty, ciasto najlepiej nabiera się i formuje dwiema łyżkami). Odsączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Oprószyć cukrem pudrem. Podawać z konfiturą.