Dania główne Przepis na:
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
1/4 szkl. mleka ciepłego rozrobić z drożdżami i z 3 łyżkami mąki (z całości wzięte). Po wyrobieniu wrzucić to do pozostałego mleka, żółtka i mąki, wyrobić, następnie rzucić sól wyrobić rzucić olej wyrobić.
Wyrobione ciasto zostawić pod ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto smażyć na rozgrzanym oleju- nie dużo na złoty kolor. Wychodzi 11 racuchów.
Następnie posypać cukrem pudrem. Jeśli ktoś chce może do wyrabianego cista dodać odrobinę cukru albo cukru waniliowego, ja nie dodaję było by jak dla nas za słodkie.
Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

Konto usunięte 06 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
Jutro wypróbuję :-))) Na pewno napiszę czy wyszły pozdrawiam0 Kto głosował? | Odpowiedz

Kajsza 18 października 2011Zgłoś do usunięcia
Zrobiłam wczoraj, jak dla mnie za gęste ciasto, ciężko się nakłada na patelnię, ale bardzo smaczne :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 15 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
W końcu wypróbowałam Twój przepis i jestem bardzo zadowolona. Racuszki smakowały wszystkich, w smaku przypominały mi pączki prosto z piekarni, jadłam je z konfiturą jagodową, po prostu pychota :) Tylko musiałam dać więcej mąki, bo ni chciały się skleić (były rzadkie) Na pewno częściej będę je robić0 Kto głosował? | Odpowiedz

nowalijka 12 października 2010Zgłoś do usunięcia
Ja robię ze zwykłego mleka z woreczka, surowego, a na patelnie leje bardzo malutko oleju może maluśka łyżeczkę, zagrzewam kładę ciasto i smarze na malutkim ogniu.0 Kto głosował? | Odpowiedz

TheCrow 11 października 2010Zgłoś do usunięcia
Mleko zwykłe czy zsiadłe? Dla mnie odwieczna zagasdka hest jak usmazyc racuchy zeby nie nasaczyly sie tluszczem. Te na zdjeciu sa nieziemskie!4 Kto głosował? | Odpowiedz

megs 16 września 2010Zgłoś do usunięcia
Ooo jacie... jakie one sa puuuuuuuszyste:) napewno smakuja znakomicie az mi slinka cieknie....mniam sweitny przepis musze go wyprobowac:)1 Kto głosował? | Odpowiedz