Do góry

Dania główne Przepis na:

Racuszki z jagodami na maślance

Racuszki z jagodami na maślance

Autor:

Przepisów i artykułów: 943 Ocena: 24801

Dodano:

Odsłon: 6177

Dzisiaj zapraszam na puszyste i delikatne racuszki na maślance z dodatkiem leśnych jagód. Racuszki są proste i błyskawiczne w przygotowaniu. Błyskawicznie rosną też na patelni, a później znikają z talerzy ;) Idealnie komponują się z kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym lub syropem klonowym. Smacznie polecam :D

Składniki

  • 500 ml maślanki naturalnej
  • około 350 g mąki pszennej
  • 80 g jagód
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • DODATKI
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • cukier puder
  • śmietana lub jogurt
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Maślankę łączymy z jajkami, a następnie dodajemy przesianą mąkę, cukier puder, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej za pomocą trzepaczki) na jednolitą i gęstą masę. Do powstałej masy dodajemy jagody i delikatnie mieszamy.

    Porcje masy nakładamy za pomocą łyżki na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru oleju.

  2. Racuszki posypujemy cukrem pudrem i podajemy z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.

  3. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń