Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj polecam risotto z kurczakiem, które jest nie tylko pyszne, ale także bardzo sycące
Przepis dnia
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 42971
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 474
Przepis dnia
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 42971
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 474
Składniki
Kurczaka oprószyć przyprawą do kurczaka i podsmażyć w piekarniku lub na patelni.
Kiełbasę pokroić na wąskie paseczki i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Przełożyć na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, a groszek ugotować w lekko osolonej wodzie.
Na maśle zeszklić ryż, jak ziarenka będą już szkliste dolewamy bulion (na każde 100 g ryżu 200 ml bulionu). Na małej mocy palnika zostawiamy do momentu aż ryż wchłonie cały bulion, co jakiś czas mieszamy, aby się nie przypalił.
Jak ryż wchłonie bulion dodajemy paprykę, groszek oraz podsmażoną kiełbaskę.
Można zauważyć że niczym nie doprawiam ale smak daje nam bulion oraz kiełbaska podsmażona. Jeżeli komuś jest mało doprawione można do swojego smaku ulubionymi przyprawami doprawić.
Gotowy ryż z pozostałymi składnikami przekładamy do naczynia żaroodpornego. Układamy na mim podsmażone mięso i podpiekamy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.