Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto grzybowe na białym winie

Risotto grzybowe na białym winie

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 8843

Dodano:

Odsłon: 781

Risotto nie jest pracochłonnym daniem, ale wymaga nieco cierpliwości - bulion dolewamy chochelka po chochelce i stojąc cały czas przy garnku mieszamy jego zawartość. Moja ulubiona wersja to risotto grzybowe, na które przepis dziś prezentuję.

Składniki

  • 500g fileta z indyka
  • 250ml białego, wytrawnego wina
  • 300g ryżu do risotto
  • 1,5 litra gorącego bulionu
  • 2 cebule
  • 500g grzybów świeżych lub mrożonych
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 ząbki czosnku
  • 100ml śmietanki 30%
  • 200g sera cheddar
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • masło
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Filet, cebulę i grzyby kroimy w kostkę. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce. Natkę pietruszki drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.

  2. Na rozgrzanym maśle podsmażamy kurczaka i cebulę, do mocnego zarumienienia. Dodajemy grzyby, ryż i warzywa, smażymy jeszcze trochę do momentu aż ryż zrobi się szklisty, zalewamy winem. Dusimy do całkowitego odparowania płynu. Wtedy wlewamy 1 chochelkę bulionu, kiedy ryż go wchłonie wlewamy kolejną i tak do wyczerpania bulionu.

  3. Dolewamy śmietankę, wrzucamy starty na tarce ser oraz natkę pietruszki. Podgrzewamy jeszcze chwilę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń