Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Risotto nie jest pracochłonnym daniem, ale wymaga nieco cierpliwości - bulion dolewamy chochelka po chochelce i stojąc cały czas przy garnku mieszamy jego zawartość. Moja ulubiona wersja to risotto grzybowe, na które przepis dziś prezentuję.
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 1854
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 779
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 727
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 1854
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 779
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 727
Składniki
Filet, cebulę i grzyby kroimy w kostkę. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce. Natkę pietruszki drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.
Na rozgrzanym maśle podsmażamy kurczaka i cebulę, do mocnego zarumienienia. Dodajemy grzyby, ryż i warzywa, smażymy jeszcze trochę do momentu aż ryż zrobi się szklisty, zalewamy winem. Dusimy do całkowitego odparowania płynu. Wtedy wlewamy 1 chochelkę bulionu, kiedy ryż go wchłonie wlewamy kolejną i tak do wyczerpania bulionu.
Dolewamy śmietankę, wrzucamy starty na tarce ser oraz natkę pietruszki. Podgrzewamy jeszcze chwilę.